recoltare sange din cordon ombilical

5 motive pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical

Din motive mai mult sau mai puţin eronate, cordonul ombilical este considerat deşeu medical sau un element fiziologic ce trebuie înlăturat şi aruncat. Totuşi, studiile efectuate de către oamenii de știință din domeniul medicinei au demonstrat contrariul.

În rândurile ce urmează, vă vom prezenta cinci motive pentru care recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la naștere, ar trebui să fie alegerea tuturor viitoarelor mămici.

#1 Recoltarea se face fără riscuri pentru mamă sau bebeluș

baby small

Sângele de cordon ombilical și țesutul se recoltează după ce medicul se asigură că atât mămica, cât și bebelușul sunt sănătoși. Recoltarea este lipsită de durere, disconfort sau riscuri, iar reprezentanții medicali se asigură că medicii cunosc tehnicile de recoltare.

Sângele de cordon ombilical este cea mai bogată sursă de celule stem hematopoiectice, responsabile de formarea celulelor din sânge: leucocite, hematii și trombocite, fiind printre primele celule stem identificate la începutul anilor ’60.

Cordonul ombilical este un țesut foarte tânăr, care se formează în săptămâna a șaptea de sarcină. Acesta reprezintă o excelentă sursă de celule stem, în principal mezenchimale. Aceste celule sunt folosite intens în cadrul numeroaselor studii și triale clinice pentru transplant.

#2 Tehnică de procesare perfecționată: Calitate & Cantitate

Cord Blood Center folosește o tehnică de procesare perfecționată pe parcursul a peste 20 de ani de activitate. Astfel, grefa de transplant își păstrează peste 90% din celulele prezente în proba recoltată, ceea ce înseamnă un potențial maxim de utilizare.

Cele mai multe studii clinice realizate cu celule stem necesită un număr considerabil de celule. Când vine vorba de ţesutul prelevat din cordonul ombilical, s-a dovedit că acesta este o sursă excelentă de celule stem datorită abundenţei lor, uşurinţei de izolare precum şi capacităţii de diviziune celulară.

#3 Rată crescută de compatibilitate – pot fi folosite atât pentru bebe, cât și pentru restul familiei 

Celulele prelevate din cordonul ombilical sunt foarte tinere, ceea ce înseamnă că acestea nu au apucat să dezvolte anumite trăsături care să fie ulterior recunoscute şi atacate de către sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule să fie respinse de către pacient este 0 (zero) când vorbim despre transplatul autolog, adică transplantarea propriilor celule.

În plus, liderii de opinie din domeniu recomandă recoltarea și stocarea pentru fiecare copil, lucru care asigură șanse în plus de a avea o grefă compatibilă în cazul unui transplant alogen (pacientului îi sunt transplantate celulele unui donator compatibil – frate/soră).

Nu în ultimul rând, studiile de specialitate au arătat că celulele stem recoltate și stocate la naștere pot fi folosite și pentru adulți, prin tehnici avansate de multiplicare în laborator.

#4 Sunt valoroase pentru viitorul medical al bebelușului

baby face

Celulele stem obținute din sângele și țesutul de cordon ombilical sau țesutul placentar sunt extrem de valoroase pentru copilul dumneavoastră întrucât pot vindeca și repara celule afectate din corpul bebelușului.

Potențialul lor este absolut remarcabil, constant publicându-se noi metode de utilizare terapeutică. Având în vedere diversitatea celulelor stem obținute din cordonul ombilical sau țesutul placentar, recoltarea, procesarea și stocarea acestor celule este una dintre cele mai inteligente și responsabile decizii pe care o puteți lua.

Cu siguranță medicina viitorului va utiliza celulele stem recoltate la naștere, din ce în ce mai multe afecțiuni primind indicație standard de transplant.

#5 Investiție pentru viitor, disponibilitate imediată a grefei, consultanță de specialitate

Cord Blood Center este singura bancă din România care deține două laboratoare și două bănci în țară, ceea ce înseamnă că grefa de transplant este disponibilă de îndată ce medicul transplantolog o solicită.

Membrii #CBCRoFamily beneficiază și de consultanță de specialitate, prin rețeaua de medici colaboratori. În plus, costurile sunt flexibile, iar Cord Blood Center oferă tuturor clienților acces la programul suport – prin care oferim până la 185.000 de euro ajutor financiar pentru transplant.

În prezent, recoltarea de celule stem la naștere este o procedură accesibilă oricărei viitoare mămici. Fie că o faceți pentru a vă asigura viitorul medical al familiei, fie pentru a trata o afecțiune a unui frate/soră, fie pentru liniștea dumneavoastră, există cel puțin cinci motive care să justifice recoltarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *