Andrej

Andrej – a castigat lupta impotriva unei tumori cerebrale

Andrej este un baiat din Slovacia care a castigat lupta impotriva unei tumori cerebrale. A fost intuitia mamei? O presimtire? Sau pur si simplu o coincidenta teribila? In momentul in care cel de-al doilea copil al familiei era pe punctul de a se naste, parintii sai au decis sa recolteze sange placentar. Sangele placentar, alaturi de maduva osoasa si sangele periferic, reprezinta una din cele trei posibile surse ale pretioaselor celule stem hematopoietice.

Din cauza unui antecedent din familie, mama micutului a avut un motiv in plus sa asigure viitorul copiilor sai, prin recoltarea si depozitarea sangelui placentar de la cel de-al doilea copil. Stia ca intre frati exista sanse de 25 % de compatibilitate imunologica.
La 3 luni dupa nastere, totul arata bine. Cu toate acestea, mama copilului a sesizat ca ar fi ceva in neregula cu ochii lui. Masuratorile efectuate de pediatru au evidentiat o crestere anormala a craniului. Ceva din interior cauza cresterea presiunii intracraniene si implicit a dimenisunilor capului. Analizele ulterioare au evidentiat existenta a trei tumori.
Timp de 7ore baiatul a fost supus unei interventii chirurgicale foarte riscante, avand in vedere varsta pacientului. Rezultatele histologice au indicat existenta unui meduloblastom cu risc crescut, o tumora cerebrala tipica pentru un copil de aceasta varsta. Cauzele dezvoltarii unei astfel de tumori nu se cunosc, aceastea aparand cel mai frecvent intre 3 si 8 ani.

In cazul de fata, un rol important in terapia de sustinere l-a avut sangele placentar. Andrej a fost infuzat cu propriile celule stem hematopoietice, ceea ce l-a ajutat in regenerarea maduvei osoase, cu cresterea numarului de celule sangvine si reducerea riscului de aparitie a complicatiilor. In plus, datorita celulelor stem hematopoietice criogenate, pe care le-a primit pe durata celor 6 cicluri de terapeutice a fost posibila utilizarea unei asocieri medicamentoase mai puternice si care asigura sanse mai mari de vindecare.

Andrej a devenit primul pacient din Slovacia care a fost tratat cu propriile celule stem placentare recoltate la nastere. Baiatul in afara de un ritm de crestere mai lent, in prezent nu mai exista nici un indiciu ca acest baiat a suferit candva de o boala letala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *