Celulele stem din cordonul ombilical pot spori rata supravietuirii in cazuri de iradiere

Accidente soldate cu scurgeri radioactive , cum ar fi cele de la Cernobîl sau la Fukushima, cresterea ratei amenintarilor atacurilor teroriste , inclusiv a celor cu arme biologice sunt realități ale zilele noastre. Prin urmare, a rezultat  asa numitul sindrom acut al radiatiilor (SAR)  care ar putea afecta o  grupa de indivizi dupa expunerea accidentală la radiații. Sângele din cordonul ombilical  ar putea reprezenta o opțiune terapeutică valoroasă, gata de utilizare și fezabila pentru victimele  iradierilor cu potential letal.

In ultimele decenii, elaborarea unor  planuri  adecvate de management clinic al pacientilor care au suferit  iradieri severe, a  devenit o directie de cercetare prioritara. Simptomele sindromului acut de iradiere se pot manifesta  prin deteriorarea sistemului imunitar, a tractului gastro-intestinal si a altor organe,  la doar cateva  ore de la expunerea corpului la  iradiere.  Din cauza afectarii maduvei osoase hematogene este necesara restabilirea sistemului imunitar și sistemul hematopoietic, lucru posibil printr-un transplant alogen de măduvă osoasă, de la un donator compatibil.  In cazul unor iradieri in masa, identificarea a sute sau mii de donatori compatibili si transplantarea lor nu ar fi tehnic posibile.

O sursa de celule stem imediat disponibila este sangele din cordonul ombilical, iar administrarea in tandem  a grefelor de celule stem cu antibiotice ar fi benefica atat pentru simularea grefarii cat si pentru refacerea unor afectiuni sistemice.

Mai mult, celulele stem din sangele placentar ar putea contribui la refacerea organismului afectat de  traume și arsuri.

Rezultatele unui studiu preclinic publicat recent confirmă că adminstrarea, in tandem,  a  infuziei de sânge din cordonul ombilical cu un antibiotic (Levaquin)  la un interval de 24-52 ore de la momentul expunerii la radiatii, a îmbunătățit în mod semnificativ rata de supraviețuire, in comparativ cu animalele iradiate și netratate.

În astfel de cazuri, având la dispoziție o grefa de celule stem ombilicale  stocata ar fi un avantaj și o valoroasa  sursă terapeutica

Sursă: http://jrr.oxfordjournals.org/content/early/2013/06/20/jrr.rrt062.full.pdf+html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *