celule stem boli cardiovasculare

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical ar putea vindeca bolile cardiovasculare

Domeniul medicinei regenerative care utilizează celulele stem recoltate din cordonul ombilical este unul în care progresul este lent, dar sigur. Lună de lună, cercetătorii din diferite colțuri ale lumii dezvoltă noi metode de utilizare terapeutică ale acestor celule.

Vestea din titlu vine din Chile. 15 pacienți cu probleme cardiovasculare au făcut parte din studiul care a avut ca scop testarea unei infuzii cu celule stem pentru remedierea unor probleme cardiovasculare.

O parte dintre pacienți a primit o infuzie cu un placebo, în vreme ce restul au primit celule stem recoltate la naștere din cordonul ombilical.

celule stem recoltate din cordon ombilical

Rezultatele sunt cu adevărat îmbucurătoare: pacienții care au primit intravenos infuzia de celule stem au prezentat o concentrație de 55 de ori mai mare a unei substanțe cunoscută pentru capacitatea sa de a repara celule și a întări sistemul imunitar. De asemenea, capacitatea inimii de a pompa sânge a fost de patru ori mai mare, după 12 luni, în comparație cu pacienții care primiseră placebo.

Un ultim aspect foarte important constă în faptul că pacienții care au primit infuzia de celule stem au raportat o calitate a vieții îmbunătățită și zero efecte secundare.

Studiul condus de către profesorul Fernando Figueroa de la Universitatea Andes din Chile a fost publicat într-un jurnal al American Heart Association. Dacă descoperirea se confirmă, specialiștii susțin că ar putea duce la dezvoltarea unui tratament eficient împotriva bolilor cardiovasculare.

Conform Eurostat, rata standardizată a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare în România este de peste 1271 de decese la suta de mii de locuitori.

Sursa: telegraph.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *