Noi inovații și descoperiri în domeniul medicinei regenerative: transplantul de celule stem recoltate la naștere ar putea trata afecțiuni precum cancerele de sânge (leucemie, limfom), dar și bolile autoimune, cu mai mult succes.
Totul se datorează unei echipe de cercetători de la Universitățile British-Columbia și Toronto, care după doi ani de studii, au descoperit proteina care inhibă capacitatea celulelor stem transplantate de a se dezvolta la potențialul maxim.
Specialiștii au început apoi să testeze dacă medicamentele care blochează acțiunea proteinei menționată mai sus ar putea fi benefice în cazul transplantului cu celule stem.
Mai multe medicamente au fost testate, însă, rezultate promițătoare s-au obținut doar în cazul unuia, vândut în SUA și Canada, indicat pentru tratarea artritei, psoriazisului și spondilozei anchilozante. Folosind șoareci de laborator, cercetătorii au observat rezultate bune după doar două săptămâni de la administrarea celulelor stem împreună cu medicamentul antemenționat.
Vestea îmbucurătoare din acest studiu constă în faptul că medicamentul ar permite chiar și unei grefe cu celularitate relativ mică să furnizeze rezultatul dorit în caz de transplant.
Următorul pas constă în demararea unui trial clinic care va include pacienții afectați de boli autoimune sau cancere de sânge.
Sursa: https://www.dddmag.com/news/2017/12/repurposed-drug-could-open-door-more-stem-cell-transplants