mama si copil

Legătura magică dintre mamă și copil: aspecte surprinzătoare

Legătura dintre mamă și copil este unică, complexitatea acesteia fiind dezvoltată încă din momentul concepției, materializată în momentul nașterii și existentă pe tot parcursul vieții. Iată 3 aspecte inedite vis-a-vis de legătura existentă dintre mamă și copil:

Mamă + Copilaș = legați pentru totdeauna la nivel celular

Ne purtăm copilașii pentru o perioadă scurtă în brațe și îi purtăm în inimă pentru totdeauna. Știm cu toții că această faimoasă zicală este adevărată, însă pentru mame… aceasta cu atât mai mult capată pure valențe de veridicitate. Pe timpul sarcinii, femeile oferă miracolul vieții, urmând ca după naștere, acestea să continue miracolul cu magia de a adăposti celule provenite de la copilaș chiar și zeci de ani de la momentul nașterii.

Aceste celule conțin ADN-ul copilului, cu timpul, acestea devenind propriu zis parte din organismul mamei.

Unii specialiști sunt de părere că celulele fetale ar putea chiar avea capacitatea de a genera protecție împotriva cancerului. Spre exemplu, acest tip de celule sunt mai răspândite în țesutul mamar al femeilor sănătoase decât în cazul femeilor cu cancer mamar. Ba mai mult, celulele fetale susțin celulele stem, pot genera noi neuroni în creierul mamei și pot chiar contribui la vindecarea inimii.

Alte studii au arătat existența celulelor fetale chiar în oasele mamei, în ficat și plămâni, sugerând că aceste celule și-au creat un adevărat cămin în organismul mamei.

Alăptatul, un medicament produs în timp real

De-alungul timpului, cercetătorii au demonstrat că alăptatul copilașului oferă imunitate, ceea ce înseamnă că în timp ce copilașul tău intră în contact cu bacterii și viruși, tu îi livrezi prin intermediul laptelui matern anticorpi eficienți. Laptele matern este mai mult decât hrană, acesta fiind simultan atât un medicament puternic cât și un mediu prin care se realizează o comuniune puternică între mamă și copilaș. Laptele matern conține toate vitaminele și toți nutrienții de care copilul are nevoie în primele 6 luni de viață (copilașii hrăniți la sân nu au nevoie să bea apă, întrucât laptele matern asigură necesarul optim pentru hidratare). Ba mai mult, componentele nutriționale și imunologice a laptelui matern sunt într-o continuă modificare, acesta fiind într-un permanent raport cu nevoile specifice ale copilulul.

Conținutul laptelui matern: între 3 și 5 procente grăsime, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, C și E, Omega 3, Omega 6 (ambele primordiale pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos), carbohidrați (lactoza – care asigură caloriile și energia necesară micuțului), zahăr (lanțuri complexe de zaharuri unice, care pot fi găsite doar în laptele matern), bacterii bune, precum și alte componente minunate, complexe și unice care îl ajută pe micuț să se dezvolte corespunzător.

Pentru copilașul tău, zâmbetul tău este ca muzica

Nu este o noutate atunci când citim despre faptul că organismul nostru se sincronizează cu muzica pe care o ascultăm și adesea cu cei pe care îi iubim.  (https://www.scientificamerican.com/article/music-therapy-heart-cardiovascular/)

Copilul și mama împărtășesc o conexiune fiziologică profoundă. Într-un studiu a fost analizată reacția unui sugar vis-a-vis de mamă, tată și față de un străin. Acesta a fost pus într-un scaun pentru copii, iar mai apoi a fost abordat pe rând de către mamă, tată și persoana străină. Aparatele pentru monitorizare a bătăilor inimii au arătat că micuțul copilaș și-a sincronizat rata de bătaie a inimii atât cu bătăile inimii ale mamei, cât și cu cele ale tatălui în momentul în care acesta a fost abordat în particular de către fiecare. În schimb, în momentul în care copilul a fost abordat de către persoana străină, din punct de vedere a bătăilor inimii, copilașul nu a înregistrat nici o modificare, păstrându-și propriul ritm. (https://www.scientificamerican.com/article/music-therapy-heart-cardiovascular/). Ba mai mult, acest studiu a arătat totodată că inimile noastre au capacitatea de a se sincroniza cu cea a persoanei iubite în situații de stres. Această conexiune nu se bazează pe o legătură biologică, fapt care cu siguranță nu constituie o surpriză pentru familiile care au recurs la adopția unui copil.

Așadar, mamele au capacitatea de a oferi miracolul vieții și de a realiza legături pe viață cu copilul purtat în pântec cele 9 luni extraordinare și unice din viața fiecăreia.

 

Surse:

https://lauragraceweldon.com/2012/06/12/mother-child-are-linked-at-the-cellular-level/

https://www.sciencenews.org/blog/growth-curve/children%E2%80%99s-cells-live-mothers

http://www.thestranger.com/features/feature/2015/08/26/22755273/the-more-i-learn-about-breast-milk-the-more-amazed-i-am

https://www.scientificamerican.com/article/music-therapy-heart-cardiovascular/

https://www.mommypotamus.com/surprising-but-true-motherhood-facts/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *