Noi modalitati de utilizare a sangelui placentar la adulti

Utilizarea sangelui placentar pentru transplantul de celule hematopoietice ofera avantaje in comparatie cu utilizarea maduvei osoase sau a celulelor din sangele periferic. Printre aceste avantaje se numara usurinta cu care se recolteaza, fara niciun risc pentru mama si nou nascut; disponibilitatea imediata; risc scazut de transmitere a infectiilor; risc mai redus de aparitie a “bolii grefa contra gazda”, dar cu pastrarea efectului “grefa contra celule maligne“. O viata sanatoasa incepe cu stocarea celulelor stem din sangele placentar la nastere. Este o oportunitate pe care o ai o data in viata… care poate schimba sau chiar salva viata viitorului adult.

In „New England Journal of Medicine” (din Decembrie 2012), cercetatorii de la Centrul Oncologic MD Anderson au descris studii clinice in care au evaluat o noua posibilitate de a utiliza celulele stem din sangele placentar pentru a inlocui sange la adultii diagnosticati cu leucemie, limfom sau alte tipuri de cancer de sange si care au fost tratati cu chimioterapie sau radiatii. Acestia au reusit sa dezvolte toate celulele de 12 ori si celulele stem de 40 de ori prin prelevarea unei grefe de sange din unul din cele doua cordoane ombilicale si inmultirea acesteia pe un pat de celule mezenchimale.

„Pe langa grefarea mai rapida a trombocitelor si neutrofilelor, calitatea grefarii a fost mai buna decat orice am vazut pana acum,” a afirmat autorul Dr. Marcos de Lima, cel care a condus studiul inca din perioada in care lucra la facultatea MD Anderson. In prezent, de Lima este profesor de medicina la Universitatea de Medicina Case Western Reserve din Cleveland.

Prof Elizabeth Shpall, profesor de terapie celulara si transplant de celule stem la MD Anderson si directorul unei banci de celule stem a afirmat ca inmultirea grefei de sange placentar pe un pat de celule mezenchimale „va putea deveni un nou standard in medicina daca rezultatele cercetarilor sunt confirmate in studii clinice randomizate.”

Datorita acestui fapt pregatirea familiei pentru un viitor sanatos nu se opreste la depozitarea sangelui placentar. Stocarea grefei de sange placentar este o optiune aditionala care permite viitorilor parinti sa stocheze celulele stem mezenchimale la nasterea copilului lor.

Mai multe detalii despre prezentul studiu aici: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1207285

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *