În urmă cu câțiva ani, Duke University a demarat un trial clinic pentru a testa și demonstra siguranța și fezabilitatea transplantului autolog de sânge din cordonul ombilical pentru a trata copiii mici afectați de autism.
Recent, concluziile au fost emise, iar veștile sunt îmbucurătoare.
Evident, acest trial clinic se dorește a fi urmat de cercetări mai avansate menite să descopere dacă autismul poate fi tratat.
La studiul efectuat la Duke University au participat 25 de copii, cu vârsta între 2 și 6 ani, 21 de băieți și 4 fete, cu diagnostic confirmat de tulburare din spectrul autist. Infuzia a fost efectuată cu grefa proprie de celule stem recoltate din cordonul ombilical la naștere.
Copiii au fost evaluați prin intermediul unei baterii de teste comportamentale și funcționale efectuate atât înaintea infuziei, cât și la 6, respectiv 12 luni după transplant. Fiecare copil, împreună cu părinții săi, a călătorit la Duke University de trei ori, in vreme ce părinților li s-au aplicat chestionare la trei, respectiv nouă luni de la transplant.
Concluziile principale au fost:
- Evaluarea evenimentelor adverse pe parcursul celor 12 luni a indicat că tratamentul a fost sigur și bine tolerat,
- Îmbunărățiri signifiante în ceea ce privește socializarea și comunicarea au fost raportate de către părinți,
- Majoritatea rezultatelor pozitive au fost observate în primele 6 luni de după infuzie, fiind susținute și în perioada următoare,
- Copiii cu un IQ mai ridicat au prezentat rezultate mai bune.
Așadar, transplantul autolog de sânge din cordonul ombilical pentru a trata copiii mici afectați de autism este sigur și fezabil.
Sursa: Stem Cells Transplantation Medicine