Întrebări frecvente despre celule stem

V-am pregătit o listă cu cele mai frecvente întrebări care ne sunt adresate referitor la bankingul de celule stem  și răspunsurile la acestea.
Dacă nu reușiți să găsiți răspunsul la întrebarea dumneavoastră vă rugăm să ne contactați:

Contactează-ne

Unde se depoziteaza sangele placentar recoltat?

In prezent, spatiile de depozitare se afla in Romania la Bucuresti. Acestea sunt amplasate si construite in asa fel incat sa nu existe nici un pericol de deteriorare prin inundatii, cutremure, etc. Tot din motive de securitate, pentru amplasarea depozitelor s-a optat pentru zonele cu cea mai scazuta rata a infractionalitatii. Impotriva actelor de vandalism, spatiile de depozitare sunt asigurate prin sisteme de alarma si sunt atent supravegheate. Avem contracte incheiate cu firme de paza si protectie la toate locatiile, care monitorizeaza cladirile 24 din 24 si pot interveni foarte rapid daca e cazul.

Ce se intampla cu unitatea de sange placentar contaminata?

In cazul recoltarii de sange contaminarea bacteriana sau micologica a probei, la momentul recoltarii este cel mai frecvent incident care poate sa apara in 2-3 % din cazuri, chiar si in conditiile unei dezinfectii riguroase a cordonului ombilical realizate de medic. Aceste situatii sunt favorizate de anumite aspecte anatomice particulare (ex. In cazul unui cordon ombilical foarte scurt, locul de punctie si de recoltare este foarte aproape de vagin) sau a situatiilor care pot surveni inainte de nastere (ex. fisurarea sau ruperea precoce a membranelor amniotice).  Vaginul si zonele tegumentare adiacente, nu sunt  zone anatomice sterile, fiind populate in mod normal de germeni specifici, obisnuiti (flora comensuala), a caror prezenta nu are semnificatia unei infectii. Acestia reprezinta principala sursa de contaminare a sangelui.

Conform standardelor internationale Fact Netcord din domeniul bankingului de sange, grefele contaminate recoltate pentru utilizare familiala, nu sunt excluse de la depozitare, medicul avand posibilitatea de a decide in functie de particularitatile cazului si caracteristicile bacteriei contaminante, oportunitatea  sau nu a utilizarii grefei pentru transplant. De altfel in activitatea clinica se mentioneaza cazuri de administrare a  grefelor de celule stem contaminate, in conditii de siguranta, sub protectie adecvata de antibiotice. (Patah PA, Parmar S, McMannis J, et al.,” Microbial contamination of hematopoietic progenitor cell products: clinical outcome”. Bone Marrow Transplantation 2007.)

Din acest  motiv  grefa de sange recoltata, dupa procesare, se pastreaza  sub forma criogenata in conditii termice stabile, la fel ca si grefele sterile, doar ca  separat in stocator de carantina, pentru ca la solicitarea medicului transplantolog, in situatia de nedorit a unei imbolnaviri, sa poata fi pusa la dispozitia acestuia.

Avand in vedere aceste aspecte, cu siguranta va recomandam sa pastrati atat grefa de sange, cat si tesutul de cordon ombilical, intrucat in cazul utilizarii lor intr-un transplant, la recomandarea medicului transplantolog in functie de particularitatile afectiunii ce urmeaza a fi tratata, cele doua tipuri de celule prezente in sange si in tesut vor actiona mai eficient.

Unde se pot efectua transplanturi de sange placentar?

Din perspectiva indicatiilor standard actuale (vezi mai multe detalii – boli tratabile ) de efectuare a unui transplant de celule stem, aceasta procedura terapeutica se poate efectua doar intr-unul din centrele de transplant afiliate spitalelor de hematologie sau oncologie.
In Romania exista cel putin 3 centre de transplant, in Timisoara, Tg. Mures si Bucuresti (Fundeni). Acestea dispun de tot echipamentul necesar, precum si de personalul medical specializat in domeniul transplantului de celule stem hematopoietice. Experienta acestor centre a vizeaza indeosebi transplantul de maduva osoasa.
Cu toate acestea, nu exista diferente majore intre transplantul de celule stem din sangele placentar si celule stem din maduva osoasa. Prin urmare, exista toate conditiile necesare efectuarii unui transplantul de sange placentar, in aceste centre, in cazul stabilirii unei astfel de indicatii.
In Europa si SUA sunt numeroase centre de transplant in care se efectueaza transplant cu grefe de sange placentar.

Sangele recoltat poate fi utilizat de mai multe ori, in cazul in care este nevoie de un transplant?

In general, prin prisma indicatiilor standard actuale de efectuare a unui transplant de celule stem, parametrii recoltarii permit o unica utilizare a unitatii de sange placentar criogenata. Chiar si in conditiile in care celularitatea este mai mare decat strictul necesar se prefera utilizarea intregii cantitati de sange placentar, pentru a se asigura premizele unui cat mai bun rezultat al transplantului.
Exista cazuri in Romania in care s-a apelat la grefa de sange placentar , pentru efectuarea unui transplant de celule stem ?
Pana in prezent am primit numeroase solicitari de testare a compatibilitatii imunologice intre donator si primitor, potentialii receptori ai grefelor fiind fratii copiilor la a caror nastere se efectuase recoltarea. (erau indicatii de efectuare a unui transplant alogen fraternar). Testele insa, nu au evidentiat un grad de compatibilitate imunologica necesar efectuarii unui transplant de celule stem.

Pot recolta sange placentar daca sunt “purtatoare sanatoasa” de virus hepatitic B sau C ?

In cazul unei infectii cronice cu virus hepatitic B (sau C), cu nivele nedectabile ale viremiei, si fara manifestari active de boala sansele contaminarii sunt mici, insa, nu se pot exclude 100%. In cazul unei eventuale utilizari, medicul transplantolog trebuie informat cu privire la existenta infectiei materne in perioada de graviditate si va decide daca se va putea utiliza grefa in aceste conditii.

Ce analize ar trebui sa efectueze viitoarea mamica inainte de a lua decizia de recoltare a sangelui placentar?

In primul trimestru de sarcina este indicat a se efectua screening-ul infectios TORCH, care presupune efectuarea de analize pentru identificarea infectiei cu Toxoplasma gondii; virusul rubeolei ; citomegalovirus si virusul herpetic, avand semnificatie doar cazurile de infectii acute contáctate in timpul sarcinii, sau cu cel mult 3 luni inainte de sarcina Screening-ul pentru HIV, sífilis (VDRL) si pentru identificarea unei posibile infectii cronice cu virusurile hepatitice B (AgHBs ) sau C (Ac-VHC) (vezi detalii- contraindicatii ale recoltarii ).

Aceste analize nu sunt obligatorii, ele ajutand doar la efectuarea analizelor asupra probelor de sange recoltate.

Cat timp se pot pastra celulele recoltate ?

Cele mai vechi probe pastrate sub forma criogenata la 196 grd Celsius sunt de peste 20 de ani; pentru aceasta perioada, exista experienta necesara si s-au efectuat transplanturi cu succes. Pana in prezent, in conditiile criogenarii si depozitarii probelor, la parametri termici si presionali constanti, nu exista dovezi de pierdere a viabilitatii si a activitatii biologice celulare, la testarea in vitro a acestora. Prin urmare, probele depozitate constant in vapori de azot lichid, nu au termen de valabilitate.

Care este diferenta intre procesarea sangelui integral si reducerea volumetrica (sau separarea celulara)?

Grefele procesate integral sunt acceptate in cele mai faimoase centre de transplant din lume.

Cord Blood Center proceseaza integral sangele placentar pentru asigurarea unor grefe de cea mai buna calitate, cu potential de aplicabilitate terapeutica. Calitatea grefelor noastre este confirmata de cele 78 de grefe de transplant procesate, acceptate şi utilizate cu succes în centre de transplant din Europa şi Statele Unite ale Americii. Mai mult, timp de 6 ani ne-am clasat pe locul 1 in Europa, in ceea ce priveste calitatea grefelor eliberate.

Procesarea integrala asigura numarul maxim de celule stem in proba recoltata.

Procesarea integrala a sangelui placentar este metoda utilizata pentru a asigura pastrarea numarului maxim de celule stem prezente în proba recoltata. Cu cat grefa contine mai multe celule stem, cu atât sansele de calificare reusita a unui transplant sunt mai mari. In schimb, metoda de separare celulara este considerata o solutie economica, aleasa de cele mai multe ori de bancile care doresc sa reduca costurile de depozitare.

In cazul procesarii integrale, substanta utilizata la criogenare nu afecteaza grefa sau organismul primitorului.

Cantitatea substantei de criogenare (DMSO) raportata la volumul de sange recoltat este aceeasi si nu afecteaza in niciun fel grefa. Mai mult, DMSO este obligatoriu in criogenarea grefei, iar anterior efectuarii unui transplant poate fi indepartat prin spalarea grefei.

Activitatea bancii de celule stem nu este limitata doar la procesarea integrala a sangelui placentar si depozitarea grefelor de celule stem.

Activitatea unei banci de celule stem continua si dupa criogenarea celor peste 80.000 de grefe.

Este datoria fiecarui parinte sa se informeze corect cu privire la posibilele tratamente existente pentru copilasii lor. Dat fiind numarul mare de banci de celule stem, alegerea nu este intotdeauna cea mai usoara.

Grefele utilizate si acceptate de centre de renume din lume sunt dovada unui serviciu de calitate de banking familial. Atunci cand discutati cu un consultant in recoltarea de celule stem, adresati o intrebare esentiala in alegerea celei mai potrivite banci de celule stem: Cate grefe ati eliberat pana acum in vederea utilizarii lor in transplanturi?

(pentru mai multe detalii vezi capitol “Procesare”)

Sunt dintii o sursa reala de celule stem?

In corpul uman exista mai multe surse de celule stem. Cele mai cunoscute sunt sangele placentar/cordonal, maduva osoasa si sangele periferic. In ultima vreme insa, exista un tot mai mare interes pentru celulele stem recoltate din dinti.
Utilizarea celulelor stem din diverse structuri dentare (ex. Pulpa dentara) constituie un nou subiect de cercetare in domeniul medicinii regenerative tisulare si organice. Cercetarile in acest domeniu al medicinii au debutat in urma cu aproximativ 10 ani, acestea vizand posibilitatile terapeutice pe care diversele tipuri de celule stem adulte le pot avea in ameliorarea/ vindecarea anumitor afectiuni.
Celulele stem din structurile dentare sunt celule stem de tip mezenchimal, aplicabilitatea acestora regasindu-se in refacerea diverselor componente dentare afectate pe durata vietii, terapia prin implanturi dentare sau inserarea unor structuri tisulare vii, pentru cei ce preferă un tratament cu tesuturi provenite din propriii lor dinţi.
Alte potentiale utilizari ale celulelor stem mezenchimale dentare includ refacerea altor tipuri de tesuturi, precum al tesutului osos, al celui cartilaginos, a articulatiilor sau a tesutului nervos. In ceea ce priveste insa aceste afectiuni, cercetari multiple, aflate in stadii mai avansate, vizeaza utilizarea de celule stem adulte atat mezenchimale cat si hematopoietice, dar din alte surse (ex. Sange placentar, maduva osoasa, sange periferic).
Concluzie: unul din avantajele recoltarii de sange cordonal si placentar este faptul ca grefa contine atat celule stem hematopoietice cat si celule stem mezenchimale. Prin urmare, grefa de sange placentar si cordonal poate fi utilizata atat intr-un transplant pentru o afectiune hematologica sau oncologica cat si in domeniul medicinii regenerative.

Cum anunt recoltarea?

Va rugam sa anuntati recoltarea in cel mai scurt timp dupa nastere (preferabil in prima ora dupa nastere), OBLIGATORIU PRIN AMBELE MODALITATI:

1. TELEFONIC, la numerele:

2. PRIN MESAJ TEXT (SMS) LA NUMARUL  (mentionati: PRODUSUL ALES, NUMELE MAMEI, LOCALITATEA, data şi ora naşterii şi un număr de telefon de contact).

VĂ RUGĂM SĂ NU ANUNŢAŢI EFECTUAREA RECOLTĂRII PE E-MAIL!