Anul 1988 a marcat începutul utilizării terapeutice a grefelor de sânge ombilical, un nou și dinamic capitol din domeniul transplantului de celule stem.
Efortul comun al unei echipe de medici franco – americane a fost pe deplin răsplătit prin efectuarea cu success a primului transplant cu o grefă fraternală de sânge placentar, la băiețel Matthew Farrow, în vârstă de 5 ani. Matthew era diagnosticat cu o formă severă de Anemie Fanconi, o boală genetică de sânge, pentru care transplantul de celule stem era singura opțiune de vindece și prelungire a duratei de viață a pacientului.
În prezent Mathew, este un tânăr sănătos, cu o măduvă osoasă normal funcțională și sistem imunitar complet refăcut. Experiența de viață prin care a trecut l-a determinta să devină un activ promotor al informării viitorilor părinți cu privire la importanța și valoarea bankingului de sânge ombilical.
În 2015, în cadrul unui interviu afirma:
“Scopul meu este să împărtășesc povestea mea pentru a ajuta la creșterea gradului de informare și de înțelegere a valorii sângelui din cordonul ombilical. Există atât de mulți oameni care nu cunosc cu adevărat importanța acestuia.”
Utilizarea grefelor de sânge ombilical a cunoscut o semnificativă extindere a indicațiilor de utilizare terapeutică și a numărului de transplanturi efectuate anual, pe plan mondial fiind efectuate până în prezent peste 35 000 de transplanturi.
Grefele de sânge ombilical pot fi utilizate în transplanturi autologe sau alogeneice, înrudite sau neînrudite, conform indicației terapeutice stabilite de medicul transplantolog, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte (tipul de boala, evoluția pacientului, grefa de celule stem disponibilă, etc).
Transplantul autolog înseamnă utilizarea grefei proprii de sânge ombilical. În acest caz grefa de sânge ombilical obținută prin procesarea sângelui recoltat la naștere, poate fi folosită oricând pe durata vieții având avantajul de a conține celule stem tinere, care se “reîntorc “ în organismul din care au provenit.
Transplantul alogenic înrudit înrudit presupune utilizarea unei grefe de sânge ombilical provenite de la un donator din familie, compatibil imunologic cu copilul la a cărui naștere s-a efectuat recoltarea. În familie fratii avand aceeasi părinți au șanse de 25% pentru compatibilitate “perfectă”(compatibilitate de 100% ) și de 50% pentru o compatibilitate parțială. Părinții: au doar o compatibilitate parțială cu copiii lor.
Compatibilitatea imunologică între donator și primitor este foarte importantă, aceasta făcând parte din principalii factori care condiționează grefarea și posibilele complicațiile imunologice precoce și tardive posttransplant.
Tipul de transplant de celule stem și sursa de celule stem potrivită este stabilit pentru fiecare pacient în parte de medicul transplantolog sau de echipa medicală care îl tratează.
Indicațiile standard de efectuare a unui transplant de celule stem hematoformatoare, cuprind peste 70 de afecțiuni grave, din categoria “cancerelor de sânge”, a insuficiențelor măduvei osoase, boli ereditare ale hematiilor, deficite imune innăscute, boli metabolice ereditare, sau unele forme de tumori solide maligne.
În general, transplantul de celule stem hematoformatoare presupune o prealabilă distrugere a celulelor bolnave din organism, prin administrarea unor doze mari de chimio- /+/-radioterapie, urmată de repopularea măduvei osoase cu celule stem sănătoase. În cazul transplantului cu o grefă de la un donator compatibil imunologic se poate asocia și efectul de grefă contra celule tumorale (ex.leucemice), care consolidează efectul terapeutic al chimio/ +/- radioterapiei anterioare.
Utilizări terapeutice actuale ale grefelor de sânge ombilical
Noi abordări terapeutice în evaluare clinică:
- multiplicarea celulară a grefei de sânge ombilical
- transplantul a 2 grefe de sânge ombilical
- transplantul în tandem sânge ombilical și celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical
- transplantul cu sursă dublă de celule stem (sânge ombilical și măduvă osoasa sau celule stem derivate din placenta sau sange periferic)
- administrarea intraosoasă
Indicații standard ale transplantului de celule stem hematoformatoare:
- unele tipuri de tumori solide maligne
- cancere ale sangelui sau ale tesuturilor limfatice
- sindroame preleucemice
- cancere limfo -plasmocitare
- boli ereditare ale hematiilor, trombocitelor, sistemului imunitar
- boli metabolice congenitale
- sindroame de insuficienta medulara
- boli mieloproliferative
Noi perspective de utilizare a grefelor de sânge ombilical se conturează din ce în ce mai clar datorită cercetărilor de laborator dar mai ales a studiilor clinice desfășurate în ultimii 10 ani în domeniul nou, de avangardă al medicinei regenerative. Pacienți având boli cu o incidență mare în populație și posibilități terapeutice actuale limitate ar putea beneficia de rezultatele încurajatoare ale studiilor din ce în ce mai numeroase care se află in derulare în acest domeniu.
Astfel afecțiuni neurologice (paralizia cerebrală infantilă, accidentul vascular cerebral, traumatisme ale măduvei spinării, boala Alzheimer, tulburări din spectrul autist), afecțiuni cardiovasculare (infarct miocardic, valvulopatii congenitale, arteriopatii) bolile autoimune (scleroză multiplă, forme grave de colagenoze, diabet zaharat de tip I la debut).