Procesarea și stocarea

Procesarea

În prezent, există două metode de procesare a sângelui ombilical în vederea obținerii unei grefe de celule stem:

  • Metoda de procesare integrală prin care se păstrează toate elementele celulare din sângele ombilical și parțial plasma
  • Metoda de procesare prin reducere volumetrică a grefei ( sau prin separare celulară), prin care se elimină componenta eritrocitară (globulele roșii sau hematiile) și plasma. Eliminarea acestor componente din compoziția sângelui realizează o semnificativă  reducere a volumul final al grefei obținute (în general volumul standardizat al grefei reduse volumetric este de 21-25 ml) și ca urmare, a costului depozitării. Însă odată cu îndepărtarea plasmei și a hematiilor, există riscul unei pierderi de 15 – 42 %, din numărul total al celulelor utilizabile pentru transplant, în funcție de eficacitatea metodei de procesare aplicate  dar și a altor categorii de celule cu potențial de utilizare terapeutică mai ales în promovarea proceselor regenerative (ex.celulele stem mezenchimale, VSELs).

“Vă mulțumim pentru seriozitate. Nu avem cuvinte față de profesionalismul de care dați dovadă”.

Bujoreanu Alina, București

Noi am ales să aplicăm metoda de procesare integrală a sângelui ombilical pentru creşterea şanselor de calificarea a grefei și de reuşită a unui eventual transplant!

De ce?

  1. Prin această metodă se asigură păstrarea numărului maximal de celule stem prezente nativ în fiecare probă de sânge recoltată.

MAI MULTE CELULE înseamnă mai multe șanse ca grefa să poată fi utilizată terapeutic îndeplinind criteriul de celularitate stabilit pentru fiecare caz în parte

  1. Cu cât grefa conţine mai multe celule, cu atât șansele de grefare (organismul să o accepte) sunt mai mari

MAI MULTE CELULE înseamnă sanse mai mari de reușită și mai puține complicații post-transplant

În timpul recuperării post-transplant există un risc crescut de apariție a diferitelor complicații, îndeosebi infecțioase, ca urmare a imunității extrem de scăzute a organismului primitor. Cu cât grefa conține un număr mai mare de celule, cu atât este mai scurtă perioada de refacere a hematopoiezei (formarea de noi celule sanguine) și de restabilire a imunității.

MAI MULTE CELULE înseamnă risc mai scăzut de recidivă

Cea mai valoroasă confirmare a calității grefelor procesate de experții Cord Blood Center Group și a siguranței utilizării terapeutice la pacienții cu indicație de transplant este exprimată de experiența acumulată până în prezent:

  • 78 de grefe de transplant procesate de către experţii Cord Blood Center Group  au fost acceptate și utilizate cu succes în centre de transplant din Europa și Statele Unite ale Americii
  • 25 copii din familia internațională Cord Blood Center Group au fost transplantați cu succes, primind grefa proprie sau fraternală, procesată prin aceasta tehnică.
  • 9 copii din România au beneficiat de transplant cu grefa proprie sau fraternală, procesată în laboratoarele noastre
  • 8 ani consecutivi (2007-2014), Cord Blood Center Group, prin registrul său public, s-a situat pe primul loc pe plan mondial, grefele de sânge ombilical listate în Registrul Internațional al donatorilor de măduvă osoasă (BMDW*) având cea mai mare celularitate medie.
  • Cord Blood Center Group are experiența de peste 20 de ani în domeniul bankingului de celule stem din Europa.
  • Cei 80.000 de părinţi din România și 175.000 de părinți din Europa au ales cu încredere serviciile Cord Blood Center Group si această metodă de procesare.

“Testările efectuate la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea foarte bună a grefei de sânge cordonal fraternal , atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile, cât si al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant”. Conf. Dr. Anca Colita

Stocarea

Perioada de depozitare a grefei vizează o durată îndelungată (tot timpul vieţii copilului), iar modul de depozitare reprezintă un demers important.

Păstrarea viabilității și a capacității de repopulare a măduvei osoase de către celulele stem din grefele de sânge ombilical criogenate timp de 23,5 ani, a fost confirmată în 2011 de către dr. Hal E.Broxmeyer, unul dintre cei mai titrați cercetători în domeniu bankingului de sânge ombilical. Acestea reprezentau cele mai vechi grefe de sânge ombilical conservate sub formă criogenată. Până la următorul studiu care este preconizat a se realize în următorii 2-3 ani, Hal E. Broxmeyer afirmă:

 “Pe baza studiilor din laboratorul nostru, este probabil că sângele ombilical poate fi păstrat sub formă înghețată decenii și să rămână o sursă potentă de celule stem pentru transplant”. 

Pentru un maxim de siguranță, Laboratoarele și spațiile de depozitare sunt amplasate și construite în așa fel încât să nu existe nici un pericol de deteriorare prin inundaţii, cutremure, etc .Tot din motive de securitate, pentru amplasarea depozitelor, s-a optat pentru zone cu o rată scazută a infracționalității. În plus, aceste spații sunt păzite și supravegheate video permanent și asigurate prin sisteme de alarmă.

“Este bine să știm că cineva acolo are grijă de ceea ce pentru noi reprezintă o asigurare de viață pentru copiii nostri . Mulțumim!”

Aura Ionescu, Ploiesti

Grefele de sânge și unitățile țesut de cordon ombilical și placentă sunt depuse în stocatoare de probe biologice cu rezervă de azot lichid. Aburii degajați din azot mențin în container temperatura de aproximativ -196°C. Cantitatea de azot din container și temperatura sunt controlate la intervale regulate de către personalul specializat și, mai mult, sunt  monitorizate permanent de sistemul electronic de control care semnalează imediat orice deviații de temperatură.

Acest întreg sistem este absolut independent de orice sursă de curent electric sau de altă formă de energie deoarece are la dispoziție o sursă de energie electrică de rezervă. Aceasta înseamnă că întreruperile de curent electric nu influențează temperatura din containere, nici siguranța sistemelor de monitorizare.
Grefele de sânge și unitățile de țesut de cordon ombilical și placentă sunt închise ermetic și stocate separate de grefele contaminate, astfel încât să nu existe riscul contaminării încrucișate.

În prezent, pe lângă forma de depozitare standard, vă oferim și opțiunea de a depozita grefa în 2 pungi (Opțiunea DUO), cu condiția ca volumul probei de sânge recoltate să fie de minim 40 ml.
Avantajul principal al acestei opțiuni este creșterea disponibilității de utilizare a grefei obținute. 

Consultă lista pachetelor de recoltare și condițiilor de oferire a depozitării DUO.

Ești interesată să afli mai multe detalii? Te rog să ne contactezi la numărul de telefon +373 (68) 145 414.