Recoltarea și transportul

Recoltarea

Recoltarea sângelui ombilical și placentar

Recoltarea sângelui ombilical este o procedura extrem de simplă, care se poate efectua doar la momentul unic al nașterii. Procedura durează între 30 de secunde și maxim 3 minute, fără să implice durere sau riscuri pentru mamă sau nou născut.

Recoltarea de celule stem se realizează  după încetarea ultimelor pulsații ale cordonului ombilical, prin metode standardizate și se poate efectua indiferent de particularitățile nașterii:

  • naștere pe cale vaginală
  • prin operație cezariană
  • sarcină gemelară/multiplă
  • naștere prematură
  • sarcină suprapurtată
  • naștere în apă

“Totul a decurs normal, nașterea a fost ușoară, prelevarea celulelor făcându-se în timp ce eu îmi îmbrățișam și sărutam bebelușul. Atât! Bineînțeles că la a doua și la a treia naștere nici nu ne-am mai stresat să căutam alte bănci de celule stem. Aveam deja numărul de telefon al Cord Blood Center și l-am apelat. Restul a venit de la sine…. Nu îmi rămâne decât să vă mulțumesc că existați!”

Diana Florescu, București

Anestezia epidurală sau administrarea de medicamente prenatal sau în cursul nașterii, pentru diverse complicații ale sarcinii (preeclampsia, eclampsie, diabet zaharat) nu constituie contraindicații ale recoltării.

Contraindicații absolute ale recoltării: infecția maternă cu HIV, HTLV, sifilis activ și infecția activă cu HVB si HCV (virus hepatitic B si C) și CMV (citomegalovirus).

În cazul apariției unor complicații obstetricale în cursul nașterii, medicul obstetrician este cel care decide dacă este oportună recoltarea de sânge ombilical sau nu, siguranța mamei și a nou născutului fiind cea mai importantă.

Cum se efectuează recoltarea sângelui ombilical, ca sursă de celule stem tinere hematoformatoare?

  • Momentul propriu zis în care are loc prelevarea sângelui ombilical este cuprins între  secționarea cordonului ombilical și  eliminarea (delivrența) placentei din uter.

După  naștere și încetarea ultimelor pulsații ale cordonului ombilical, medicul secționează cordonul  ombilical și desprinde nou-născutul de acesta. Nou născutul va  fi  preluat de moașă care-i va acorda primele  îngrijiri medicale necesare, iar medicul va efectua recoltarea.

  • Urmează etapa de pregătire a cordonului ombilical pentru recoltare, constând din spălarea riguroasă cu ser fiziologic și pulverizarea din abundență a unei substante dezinfectante cu spectru larg de acțiune antimicrobiană

Acesta este o etapă esențială pentru a se reduce la minim posibilitatea contaminarii sangelui ombilical cu diverse microorganisme existente în mod normal sau, uneori patologic în flora vaginală, în lichidul amniotic, pe mucoasele si tegumentele adiacente.  Astfel, incidența contaminării se reduce la 2-3 % din cazuri.

  • După puncționarea venei spirale ombilicale, se recoltează prin drenaj activ cantitatea de sânge disponibilă în cordonul ombilical și la nivelul placentei.

Cantitatea de sânge prelevată poate varia în limite largi (între 20 si 200 ml) și, de asemenea, concentrația de celule stem raportată la același volum de sânge poate fi diferită. Astfel parametrii recoltării pot fi considerați ca fiind individuali. În general, grefa de sânge ombilical obținută conține un număr suficient de celule nucleate corespunzător unui transplant cu rezultate bune în cazul copiilor, adolescenților și uneori a adulților cu boli de sânge maligne, dar și non maligne sau congenitale.

Studiile efectuate în ultimii ani și noile posibilități de utilizare ale  grefelor de sânge ombilical (asocierea grefelor de celule stem; administrarea intraosoasă; aplicarea tehnicilor experimentale de multiplicare celulară etc) au extins  potențialul de utilizare a acestora la adolescenți și adulți. Noile perspective de utilizare în domeniul medicinei regenerative, constituie alte posibilități de utilizare a grefelor de sânge ombilical.

Având în vedere importanța celularității pentru transplant, am introdus în exclusivitate în România, asocierea recoltării de sange din cordonul ombilical cu recoltarea de sânge direct din placentă, după delivrența (eliminarea) acesteia din uter. Prin asocierea celei de a 2 a recoltări de la nivelul vaselor placentare este posibilă asigurarea recoltării întregului volum de sânge rămas în cordonul ombilical și în placentă. Prin recoltarea întregului volum de sânge este posibilă obținerea unei grefe de celule stem cu numărul maximal de celule stem utilizabile pentru transplant prezente nativ în sângele recoltat).

Recoltarea de țesut de cordon ombilical?

După delivrența placentei și o prealabilă spălare din abundența cu ser fiziologic steril, urmată de o  riguroasă dezinfecție se secționează un fragment de cordon ombilical cu dimensiunea de 8-10 cm. Acesta se va pune în recipientul de transport, fiind imersat într-o solutie sterilă.

Ce presupune recoltarea placentei? 
Recoltarea placentei se realizează după finalizarea recoltării sângelui ombilical, a sângelui placentar și a țesutului de cordon ombilical.
Recoltarea  placentei presupune o procedură elaborată, realizată în condiții de asepsie riguroasă.
Pregătirea pentru transport a placentei presupune triplă ambalare, primul ambalaj fiind o pungă specială pentru grefoane care asigură condițiile optime menținerii parametrilor calitativi ai placentei.

Cine efectuează recoltarea probelor biologice disponibile la naștere – surse de celule stem perinatale?

Recoltarea sângelui ombilical, sângelui placentar, țesutului de cordon ombilical și a placentei este efectuată de către medicul obstetrician sau echipa medicală care asistă la naștere.

Informații detaliate despre transmiterea rezultatelor, procesarea sângelui și/sau a țesutului de cordon ombilical și/sau plancentar
Rezultatul vă oferă informații calitative și informații privind parametrii cantitativi ai probei de sânge recoltate (volum sânge, număr total celule nucleate, sterilitate).
Veți primi informații care vă vor confirma validarea probei de sânge procesate ca și grefă pentru transplant. În mai puțin de 0,1% din cazuri, probele pot să nu fie validate ca grefe viabile pentru transplant. De asemenea, rezultatul primit vă va spune dacă grefa de transplant este sterilă (în 2-3% din cazuri grefele de sânge se pot contamina bacterian în momentul recoltării, cel mai frecvent datorită particularităților anatomice). În vederea obținerii unor rezultate optime, personalul medical este instruit să recolteze cantitatea maximă de sânge disponibilă la nivelul cordonului și a placentei, aceasta fiind caracteristică pentru fiecare naștere în parte. Volumul de sânge și celularitatea nu poate fi prevăzută sau influențată anterior nașterii.

Ulterior procesării probei de sânge şi/sau de ţesut de cordon ombilical si/sau tesut placentar veti primi Rezultatul sub forma de „Certificat – REZULTATUL PROCESĂRII ŞI CRIOPREZERVĂRII SÂNGELUI” şi /sau a unui „Certificat – REZULTATUL PROCESĂRII ŞI CRIOPREZERVĂRII ŢESUTULUI DE CORDON” si/sau Certificat – REZULTATUL PROCESĂRII ŞI CRIOPREZERVĂRII PLACENTEI împreună cu facturile aferente.

  • rezultatele vor fi transmise în termen de aproximativ 60 de zile

Transportul

Transportul sângelui ombilical, sângelui placentar și a țesutului de cordon ombilical se realizează direct sau prin intermediul partenerilor, fiind în concordanță cu prevederile normelor ADR pentru transportul de material biologic.

Conform standardelor în vigoare ale laboratorului, intervalul de timp scurs din momentul prelevării până la procesarea probei nu trebuie să depășească  96 ore pentru  sângele ombilical și placentar, respectiv  72 de ore pentru țesutul de cordon ombilical, în condițiile menținerii unei temperaturi cuprinse intre 2 si 22 de grade Celsius.
În cazul placentei, transportul trebuie să se realizeze în maxim 10 ore de la recoltare pentru menținerea parametrilor calitativi optimi ai celulelor stem, de aceea sfătuim familia să ne contacteze în momentul declanșării travaliului.

“Mulțumim că existați!!! Nu am cuvinte, la 40 minute după anunțarea venirii pe lume a puiuțului nostru grefa a fost ridicată!!!”

Gabriela Tăutu, Iași

De aceea, dupa naștere,  este necesar ca dumneavoastră sau un membru al familiei să anunțe prelevarea probelor biologice (sânge ombilical, sânge placentar, țesut de cordon) coordonatorului nostru de transport. Anunțul se va face  în cel mai scurt timp (conform instrucțiunilor primite odată cu kit-ul de recoltare).  Aceasta este o condiție obligatorie pentru a putea asigura un interval de timp optim pentru transportul kit-ului de la spital spre laborator.

Printr-o coordonare eficientă a transportului și monitorizarea continuă a fiecărei etape  a acestuia, proces efectuat de către coordonatorul nostru de transport, ne asigurăm că probele recoltate  ajung în cel mai scurt timp la cel mai apropiat laborator (București), astfel încât calitatea grefelor rezultate să fie optimă. Timpul nostru mediu de transport pentru materialul prelevat  este de 30 de ore.

De asemenea, pentru ca siguranța celulelor stem recoltate să fie maximă, luăm toate măsurile necesare pentru asigurarea temperaturii optime pe durata transportului.

Modul de ambalare al probelor recoltate respectă cerința ADR de triplă împachetare. Cutiile în care se ambalează kitul sunt căptușite cu material rezistent la șocuri și termoizolant. Pe durata transportului, temperatura este menținută în limitele admise cu ajutorul acumulatorilor termici din componența kiturilor noastre de recoltare.  Avem în permanență o comunicare foarte bună cu personalul medical din spitale și cu personalul firmelor de curierat cu care colaborăm, aceștia fiind instruiți periodic de către reprezentanții noștri cu privire la modul de ambalare precum și la condițiile de transport ale probelor recoltate.

Ești interesată să afli mai multe detalii? Te rog să ne contactezi la numărul de telefon +373 (68) 145 414.