Andrej

Celulele stem, potentiala terapie impotriva epilepsiei

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epilepsia reprezinta una din cele mai comune boli cerebrale din lume. Epilepsia este o tulburare neurologica cauzata de factori care interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor. Desi medicamentatia antiepileptica poate controla convulsiile in cazul multor pacienti, 30 – 40% din cei care sufera de epilepsie sunt refractari la terapia medicamentoasa. Multiple studii si cercetari au aratat ca neuronii derivati din celulele stem fetale si embrionare pot avea efecte terapeutice impotriva epilepsiei. Cu toate acestea, obtinerea acestor celule este limitata de probleme etice si de inaccesibilitatea materialelor.

De aceea, celulele stem mezenchimale pot reprezenta o noua abordare promitatoare in cazul pacientilor cu epilepsie. In special pentru anumite tipuri de epilepsie asociate cu pierderea sau defectarea unor tipuri de neuroni aflati in structuri specifice ale creierului, terapia bazata pe celule stem ar putea reprezenta un mare potential terapeutic.

Cercetatorii chinezi au utilizat, intr-un studiu recent, celule stem mezenchimale programate genetic sa se diferentieze in anumite tipuri de neuroni potriviti pentru a trata convulsiile epileptice la soareci. Acestia au demonstrat ca infuzia de celule stem mezenchimale diferentiate ar putea imbunatati revenirea functiilor in cazul soarecilor cu epilepsie, datorita diferentierii neuronale a celulelor transplantate. Astfel, aceste celule ar putea reprezenta noi biomateriale pentru tratarea epilepsiei.

Surse: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014488612000052

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899313009852

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *