Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedura terapeutica recunoscuta, utilizata in vederea tratarii unor boli si afectiuni hematologice (precum leucemie, thalasemie, siclemie etc.), afectiuni ale maduvei osoase, boli metabolice ereditare sau alte boli genetice (consulta aici intreaga lista a afectiunilor tratate cu celule stem). Anual, centrele de transplant trebuie sa raporteze statisticile lor catre Grupul European pentru Transplant de Maduva Osoasa (EBMT), care proceseaza aceste informatii intr-un raport special anual.
Spre deosebire de alti ani, raportul din 2011 a inclus si informatii privind transplanturile cu celule stem hematopoietice, avand in vedere interesul crescut asupra acestui subiect din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In 2011, 651 din 680 de centre de transplant contactate au raportat cifrele lor. Aceste echipe, reprezentand 47 de tari, au raportat 35.660 transplanturi de celule stem hematopoietice in cazul a 32.075 pacienti. Datele au indicat faptul ca 58% dintre acestea au fost transplanturi autologe (18.605) si 42% au fost alogeneice (13.470).
Mai trebuie mentionat faptul ca in ultimii 10 ani, numarul total de transplanturi de celule stem hematopoietice a crescut cu 53%. Cele alogeneice s-au dublat ca numar, iar cele autologe au crescut cu 32%, continuand sa creasca cu circa 1100 transplanturi anual din 2001 incoace.
Datorita organizatiilor precum EBMT si a datelor pe care le publica regulat, specialistii din domeniu dar si publicul larg au acces la informatii esentiale despre utilizarea celulelor stem, care arata potentialul in crestere a transplantului cu celule stem.
Sursa: JR Passweg et. Al. “Hematopoietic SCT in Europe: data and trends in 2011” Bone Marrow Transplantation (2013), 1 – 7