Banking-ul de sange ombilical – o sursă terapeutica pentru pacienții infectați cu HIV

Aproximativ 1% din anumite populații au moștenit rezistenta la infecția cu virusul imunodeficienței umane. Transplantul cu celule stem hematopoietice de la un donator cu rezistenta la HIV este singurul tratament cunoscut în prezent. Cu toate acestea, exista șanse de a găsi donator rezistenti la HIV care îndeplineșc, criterii de compatibilitate si in cazul tesutului.

Inspirat de aceasta rara dar importanta oportunitate, o echipa formata de cercetatori din intreaga lume (SUA, Spania și Australia) a propus și a investigat noua abordare: analiza mostrelor de ADN provenite de la 18 000 de unități de sânge din cordonul ombilical stocate în șase bănci sangele din cordonul ombilical publice, au permis identificarea a 134 de unități care contineau celulele rezistente la HIV.

Transplantul utilizand una dintre aceste unități în tratamentul standard al leucemiei, a confirmat faptul că celulele imune din probele de sânge prelevate de la pacient după transplant, sunt rezistente la infecția cu HIV. Mai mult decât atât, analiza teoretică probabilistică a aratat ca inventarul de câteva sute de unități rezistente la HIV este suficient pentru a identifica unitățile compatibile cu o parte substanțială a populației.

Prin urmare, colaborarea mai multor banci de sange ombilical deschide noi oportunitati privind dezvoltarea unui astfel de inventar special.

In viitor, transplantul de celule stem din cordonul ombilical poate oferi o noua speranta pentru un grup de pacienti infectati cu HIV.

Sursa: http://www.bbmt.org/article/S1083-8791 (12) 00433-8/abstract

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *