Celulele NK continute de placenta – potential de utilizare in terapia cancerului

Studii recente au demostrat ca placenta umană este o sursă valoroasă de celule stem mezenchimale și hematopoietice care pot fi utilizate in mai multe aplicatii terapeutice . Suplimentar celulelor stem continute de  placenta au fost identificate celule sanguine mature, unele dintre acestea avand potential in cercetari privind terapia cancerului .

Până în prezent , numeroase studii clinice au demonstrat că așa – numitele celule ucigașe naturale ( celule NK ) pot fi folosite cu succes pentru imunoterapie la pacienții cu leucemie acută mieloida. Sursa cea mai utilizata în acest tip de terapie este sângele periferic provenit de la un donator compatibil . Din păcate, potențialul limitat al celulelor NK continute  de sângele periferic a impus si limite in privinta potentialului lor terapeutic.

O echipa de oameni de stiinta americani a inceput sa cerceteze celulele NK izolate din placenta umană. Ei au dezvoltat metode de izolare și  multiplicare a celulelor NK existente in placenta, obtinand un numar mediu de 1,2 miliarde de celule per donator , camtitate comparabila cu dozele utilizate anterior în aplicații clinice. Alte rezultate indica faptul că celulele NK existente in placenta – pot fi caracterizate și activate pentru a se obține un produs celular cu un continut citotoxic relevant util in tratamentul unui spectru larg al cancere de sange

Sursa:  http://www.frontiersin.org/NK_Cell_Biology/10.3389/fimmu.2013.00101/abstract

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *