Celulele stem din cordonul ombilical au capacitatea de a se diferentia in neuroni

Sangele din cordonul ombilical contine celule stem non-hematopoietice capabile sa se diferentieze in neuroni. In prezent exista o serie de studii clinice care au ca scop evaluarea si testarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical in dezvoltarea de noi terapii pentru diverse boli si afectiuni neuronale.

Cu toate acestea, capacitatea celulelor de a se diferentia in celule neurale mature a fost putin investigata in cadrul studiilor de pana acum. Mai mult, in anumite situatii, un pas important in terapia bazata pe celule stem este dezvoltarea unor conditii sigure de cultura pentru a asigura o diferentiere eficienta a unor subtipuri neurale specifice.

Un grup de cercetatori din Kuwait si Marea Britanie s-a concentrat pe neuronii denumiti GABAergic, care joaca un rol important in cortexul cerebral.  Acestia au reusit sa creeze neuroni diferentiati din celule stem purificate non –hematopoietice din sangele cordonului ombilical folosind un protocol in 3 pasi. Astfel, neuronii derivati din celule stem sunt capabili sa dezvolte toate caracteristicile functionale tipice neuronilor GABAergic din cortex. Rezultatele ofera o dovada a faptului ca celulele stem din sangele cordonului ombilical sunt capabili sa produca neuroni cu cararcteristici functionale asemanatoare neuronilor din cortex.

Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23823986

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *