Cercetatorii de la Universitatea Central Florida au reusit, pentru prima oara, sa converteasca celule stem din sangele cordonului ombilical in alte tipuri de celule de suport ale sistemului nervos, ceea ce ar putea duce la noi optiuni de terapie pentru afectiuni ale maduvei spinarii si scleroza multipla, printre alte boli ale sistemului nervos.Dr. Hedvika Davis, autorul principal al studiului afirma: „Provocarea principala cand lucrezi cu celulele stem este gasirea declansatorului chimic si a altor tipuri de declansatori care le va determina sa se diferentieze in tipul de celula dorit. Alte grupuri de cercetatori au gasit componente in oligodendrocite care adera la hormonul norepinefrina (sau noradrenalina), ceea ce sugereaza faptul ca celulele interactioneaza in mod normal cu acest hormon, ceea ce ar putea constitui unul din factorii care stimuleaza producerea lor. Astfel am decis ca acesta ar fi un punct de pornire foarte bun.”
In testele incipiente, autorii studiului au concluzionat faptul ca norepinefrina, impreuna cu alti hormoni ce ajuta la cresterea celulelor stem, au cauzat conversia sau diferentierea celulelor stem in oligodendrocite. Totusi, acea diferentiere s-a oprit acolo. Celulele au crescut insa s-au oprit inainte de a atinge un nivel similar cu ceea ce se gaseste in sistemul nervos uman. Pentru a depasi acest obstacol, cercetatorii au creat un mediu inchis, tri-dimensional – pe un dispozitiv de sticla de microscop acoperit cu sticla. Doar dupa ce au creat acest mediu celulele stem au reusit sa se maturizeze in oligodendrocite.
Potentialul medical
Exista doua optiuni majore pentru aplicatiile medicale ale acestor rezultate ale studiului. Primul este acela ca celulele ar putea fi injectate in punctul unei leziuni ale maduvei spinarii pentru a ajuta la vindecare. O alta posibilitate este legata de scleroza multipla si alte boli similare, deoarece „ scleroza multipla este un fel de Sfantul Graal pentru acest tip de cercetare” afirma Dr. Hickman. Oligodendrocitele produc mielina, care izoleaza celulele nervoase, facand posibila conducerea impulsului electric intre acestea. Pierderea mielinei conduce la scleroza multipla si alte afectiuni asemanatoare, precum neuropatie diabetica. Astfel, injectarea de oligodendrocite noi si sanatoase ar putea imbunatati conditia pacientilor afectati de aceste boli.
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349170/