Celulele stem din cordonul ombilical utilizate ca tratament pentru boli cardiace congenitale

Azi va vom relata un nou studiu clinic interesant, care se afla in desfasurare la celebra Clinica Mayo din Minnesota, SUA. Pentru prima data, o echipa de medici va evalua siguranta si posibilitatea de a pune in aplicare tratamentul cu celule stem din cordonul ombilical in cazul copiilor cu sindrom de hipoplazie a inimii stangi (HLHS), adica dezvoltarea insuficienta a ventriculului stang.

HLHS este o boala congenitala rara, ale carei cauze nu este inca cunoscuta. Statistic, aceasta boala afecteaza circa 1 din 4000 de nou-nascuti; un numar de aproximativ 1000 de copii se nasc cu HLHS anual doar in SUA. Fara interventie medicala, aceasta boala este fatala, iar tratamentul necesar pacientilor reprezinta o serie de interventii chirurgicale sau chiar transplant de inima.

Studiul cercetatorilor de la Clinica Mayo presupune utilizarea celulelor stem din cordonul ombilical recoltate la nastere si crioconservate pentru a fi utilizate ulterior. Apoi, in timpul celei de-a doua interventii chirurgicale pentru tratarea HLHS, care are loc in mod normal la pacientii cu varste intre 4 si 6 luni, celulele stem vor fi injectate direct in muschiul cardiac.

Echipa implicata in acest studiu spera ca terapia cu celule stem va oferi posibilitatea regenerarii tesutului miocardic. Mai mult, se doreste ca in viitor, pacientii afectati de aceasta boala sa aiba o inima „proprie” mai puternica, fara necesitatea unui transplant.

Sursa: http://www.healthcanal.com/blood-heart-circulation/39668-mayo-clinic-first-in-us-to-test-stem-cells-in-pediatric-congenital-heart-disease-patients.html

http://clinicaltrials.gov/ct2/show/record/NCT01445041?term=hlhs&rank=2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *