Celulele stem din sangele cordonului ombilical si traumatismele cerebrale

Traumatismele cerebrale severe la copii sunt asociate cu deficiente acute sau cronice ale functiilor motorii, cognitive, sociale sau comportamentale. In prezent nu exista tratamente neuroprotective sau reparatorii pentru aceste traumatisme, insa numeroase studii preclinice sugereaza ca celulele din sangele cordonului ombilical ar putea oferi neuroprotectie.

Mecanismele de actiune asupra celulelor vatamate ar putea include inlocuire/fuziune celulara prin reducerea proceselor inflamatorii, prin eliberarea de factori de crestere, stimularea formarii de noi vase.

Universitatea Texas Health Science Center din Houston (UTHealth) a inceput recrutarea de participanti pentru un studiu aprobat de FDA, cu scopul de a investiga eficienta utilizarii celulelor stem din sangele cordonului ombilical in tratarea traumatismelor cerebrale la copii. Acest studiu este realizat in cooperare cu Spitalul Children’s Memorial Hermann.

Acest studiu inovator, condus de prof. Charles S. Cox, va numara 10 copii ca participanti, cu varste intre 18 luni si 17 ani, diagnosticati cu traumatisme cerebrale moderate si severe. Mai mult, la acest studiu clinic participa doar pacienti care au afectati de traumatism cerebral in urma cu maxim 18 luni.

„Utilizarea sangelui placentar constituie o punte critica catre urmatorul pas in abordarea UTHealth, de a cerceta terapiile cu celule stem in cazul traumatismelor cerebrale,” afirma prof. Cox.

UTHealth a initiat si alte studii care au ca scop evaluarea terapiilor cu celule stem pentru pacientii care au suferit un atac cerebral, intr-un studiu condus de Sean Savitz, MD, si un alt studiu, condus de Ali E. Denktas, M.D., pentru pacienti care au suferit un infarct miocardic acut.

Mai multe detalii despre acest studiu sunt prezentate pe ClinicalTrials.gov si http://www.youtube.com/watch?v=8s3dC7xEv-s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *