Celulele stem din tesutul placentar ofera un potential terapeutic extraordinar

Cercetatorii de la Children’s Hospital Oakland Research Institute (CHORI), sub conducerea lui Vladimir Serikov, MD, PhD si Frans Kuypers, PhD, au raportat ca din sectiunea fetala a tesutului placentar pot fi recoltate celule stem cu proprietati terapeutice importante si in cantitati mari.Aceasta parte a tesutului placentar este in mod normal nefolosita dupa nastere, dar studiile arata ca ea contine celule stem de origine fetala care par sa fie pluripotente, adica se pot diferentia in mai multe tipuri de celule umane precum plaman, ficat sau celule nervoase.

In lucrari anterioare, Serikov and Kuypers au raportat o noua tehnologie de recoltare a celulelor stem din tesutul placentar pentru a mari cantitatea celulelor stem din sangele placentar. Acestea au fost utilizate in cazul a sute de transplanturi de succes cu maduva osoasa. Dar aceste transplanturi sunt efectuate in special la copii deoarece cantitatea de celule care pot fi recoltate din sangele placentar nu este suficienta pentru un transplant de succes la adult. Astfel, adaugand celule stem din tesutul placentar la celulele stem din sangele placentar creste sansa unui transplant de succes la adulti.

Din moment ce aceste celule stem ale tesutului placentar pot fi izolate, fie din placenta proaspata, fie  inghetata, noua descoperire presupune ca daca placenta fiecarui copil este pastrata la nastere in loc sa fie aruncata, aceste celule vor putea fi recoltate pentru a fi utilizate mai tarziu in scop terapeutic, daca va fi cazul. Aceasta descoperire este de o importanta majora in domeniul celulelor stem.

Celulele stem din tesutul placentar au o varsta de doar 9 luni si, in contrast cu celulele stem adulte, nu au nevoie de reprogramare pentru a deveni pluripotente. Cercetarile viitoare vor avea ca scop testarea clinica a acestora si a eficientei lor in aplicatii terapeutice de translatie.
Sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120518132250.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *