Celulele stem mezenchimale – utilizate in tratarea Lupusului

Celulele stem mezenchimale existente in cordonul ombilical pot avea efecte benefice in tratarea nefritei lupice (NL).

Lupusul sistemic eritematos (LSE) sau, pe scurt, lupusul,  este o boala autoimuna care poate afecta orice parte a corpului. La fel ca in alte boli autoimune, sistemul imunitar ataca tesutul sau celulele organismului uman, rezultand inflamari sau distrugeri ale tesuturilor.

In opinia Dr. Oscar K. Lee (National Yang-Ming University School of Medicine), celulele stem mezenchimale detin calitati imuno-modulatoare si pot atenua reactiile imune prin reducerea inflamatiilor dar si a functionalitatii limfocitelor T mature si imature.

In cursul cercetarilor asupra efectelor terapeutice a celulelor stem mezenchimale in tratarea lupusului realizate pe soareci “s-a descoperit ca celulele stem mezenchimale injectate acestora au redus deteriorarea functiei renale precum si nivelul unor anticorpi, au ameliorat modificarile aparute in patologia renala si cresterea proteinuriei (prezenta excesului de ser proteinic in urina)” afirma Dr. Lee.

Capacitatea celulelor stem mezenchimale de a reduce inflamatiile dovedeste ca acestea vor putea fi utilizate in tratarea unor boli autoimune iar studiul in cauza vine sa sustina ideea utilizarii, in astfel de cazuri, si a celulelor provenite de la un donator” afirma Dr. David Eve, University of South Florida.

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/releases/222092.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *