Celulele stem recoltate din cordon – un tratament pentru boala Parkinson

Sângele din cordonul ombilical are avantajul de a conține, alaturi de celulele stem, si alte tipuri de celule utilizabile pentru tratament, inclusiv celule stem mezenchimale. Aceste celule stem au capacitatea de a diferentia si in alte tipuri de celule, diferite de celulele sanguine, cum ar fi: celule osoase, celule cartilaginoase, celule grasoase, celule stromale, celule de tip neuronal, etc.

Bazandu-se pe aceasta caracteristica, cercetatorii exploreaza posibilitatea utilizarii celulelor stem mezenchimale in tratarea unei game variate de boli, inclusiv a celor neurologice.

Boala Parkinson este o boala neurodegenerative comuna care apare in cazul persoanelor varstnice. Asocierea tratamentului medicamentos tradițional cu cel chirurgical nu poate insa stopa procesul de degenerare a sistemului nervos.

Dar o noua metoda de tratament care ar putea imbunatați integritatea și funcționarea celulelor creierului a fost evaluata recent in cazul a 30 de pacienti care sufera aceasta boala, care sunt tratate la un centru medical din Beijing, China (Hezhonghuaxin Medical Center).

Celulele stem mezenchimale au fost recoltate din cordonul ombilical și după izolare și multiplicare, celulele au fost stimulate sa se diferentieze in celule stem neuronale. La evaluarea de 3 luni, starea pacientiilor a inregistrat o ameliorare a simptomelor clinice (tremor, rigiditate, mișcări lente, mers instabil).

In plus fața de aceste date incurajatoare, exista avantaje suplimentare: recoltarea rapida, într-un mediu de cultura adecvat, celulele se pot multiplica intr-un timp foarte scurt, pot penetra bariera hemato-encefalica.

Mai mult, ele pot fi administrate usor, printr-o injecție intravenoasa, si sunt o sursa de celulele stem unanim acceptata, fara a fi subiectul unor dispute pe tema eticii.

Pe baza tuturor acestor avantaje, autorii studiului au concluzionat ca celulele stem mezenchimale recoltate din cordonul ombilical ar putea fi considerate ” semințele ideale pentru tratamentul prin implant cu celule stem neuronale.”

Detalii suplimentare puteti obtine accesand linkul: More details likecells.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *