Cord Blood Center a eliberat 6 grefe de celule stem hematopoietice in 2012

Grupul din care face parte Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, anunta eliberarea celei de-a 29-a grefe de sange placentar menita sa salveze o noua viata. Beneficiarul acestei grefe, un pacient adult diagnosticat cu leucemie acuta mieloida va fi supus unui transplant de celule stem hematopoietice  ce va fi efectuat intr-un centru medical de specialitate din Franta. La nivelul grupului Cord Blood Center se remarca o crestere semnificativa a numarului de cereri de eliberare de grefe hematopietice, numai de la inceputul acestui an si pana in prezent fiind eliberate in scop curativ 6 astfel de noi sanse reale la viata. (Grefele au fost solicitate pentru a trata pacienti din Italia, SUA, Canada, Marea Britanie, Brazilia si Franta).
Potrivit specialistilor, aceasta cerere nu este deloc una intamplatoare, ea fiind accelerata pe fondul confirmarii avantajelor terapeutice oferite de grefele de sange placentar si a cresterii numarului disponibil de grefe,  pentru tratarea unor afectiuni grave, in special “cancere de sange” – ex.leucemii, dar si pentru alte categorii de boli de sange. Aceasta crestere graduala anuala constanta se inregistreaza atat la nivel european, cat si mondial.
Presedintele Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, academicianul Laurentiu M. Popescu considera ca “Celulele stem sunt cele mai importante pentru viitorul, pe termen mediu, al medicinei si cred ca oricine si-ar dori sa aiba la dispozitie celulele stem , mai ales propriile celule.Ca urmare existenta unor banci de stocare a celulelor stem este nu numai de dorit, dar este, dupa parerea mea, absolut necesara”.
Daca in anul 2000, doar pentru 1% din transplanturi au fost utilizate grefele de sange placentar, in prezent, peste 22 % din transplanturi se realizeaza cu grefe de sange placentar. (in SUA peste 40 % din transplanturile la copii se efectuaeza cu grefe de sange placentar).
In tarile europene, intre 5 si 20 % dintre parinti decid in favoarea pastrarii pentru uz propriu a sangelui recoltat la nastere. Bankingul familial de sange placentar este un serviciu cunoscut si disponibil in Europa, SUA si Asia. Aproximativ 140 de banci private functioneaza in acest moment in intreaga lume dintre care 40 % sunt locate si opereaza in Europa.

Situatia in Romania.
– La Institutul Clinic Fundeni  sunt, anual, diagnosticati cu cancere de sange  intre 80  si 120 de copii. 10 -20 % dintre cazuri sunt forme severe de boala, avand  indicatie de transplant de celule stem, ca prima optiune  fiind transplantul  alogeneic, de la un donator inrudit sau neinrudit compatibil.
– In absenta unui astfel de donator compatibil, 62% din medicii pediatri specializati in transplantul de celule stem, din 57 de centre de transplant cu experienta in domeniu din SUA si Canada, ar opta pentru utilizarea grefei proprii de sange placentar ca prima optiune terapeutica potential salvatoare a vietii pentru tratarea unui copil cu leucemie acuta, fata de alte terapii conventionale.
Aceasta optiune este confirmata si de prof . dr. Constantin V. Arion, Seful Clinicii de Pediatrie Fundeni, acesta recomandand recoltarea de sange placentar, fie in cadrul unui registru public, fie in cadrul unei unitati de banking familial.

“CORD BLOOD CENTER  are un program foarte riguros privind informarea viitoarelor mamici despre importanta si rolul celulelor stem recoltate la nasterea copilului lor, nedorita, dar posibila utilizare a acestora fiind atribuita dupa caz, unui numar de afectiuni ce pot interveni in timpul vietii unui copil/adult, tratamentele cu celule stem fiind atribuite doar la indicatia specialistilor din medicina romaneasca si mondiala” a precizat Tudor Panu, Director General Cord Blood Center Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *