Dictionar de “stemologie”

Va invitam sa descoperiti terminologia medicala specifica acestei proceduri medicale de avangarda. Termenii explicati aici va vor ajuta sa intelegeti mai bine ce sunt celulele stem si care sunt beneficiile oferite de tratamentele care le utilizeaza.

  • Celule stem hematopoietice

Celule responsabile de formarea celulelor din sange: leucocite, hematii si trombocite. Sangele placentar si ombilical sunt o sursa bogata de celule stem hematopoietice , fiind singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind transplantati  anual cu  grefe de celule stem.

Celulele stem hematopoietice se utilizeaza in tratarea a peste 80 de boli, dintre care: boli de sange maligne (cancerele de sange), forme particulare de anemie (Beta Talasemia Majora, Siclemia), boli ale maduvei osoase (Anemia Aplastica severa,etc), unele boli ale sistemului imunitar, etc.

  • Celule stem mezenchimale

Celulele existente in tesutul de cordon ombilical.

Acestea se utilizeaza in medicina regenerativa, regenereaza tesutul hepatic, pancreatic, cardiac, osos, nervos, in afectiuni cum ar fi: diabet zaharat de tip I, scleroza multipla, fracturi osoase severe, accident vascular cerebral, arsuri severe, etc.

Utilizarea celulelor stem mezenchimale este considerata inca un tratament experimental, in curs de evaluare in cadrul cercetarilor de laborator si a studiilor clinice in derulare. In prezent 30 studii clinice evalueaza posibilitatea utilizarii celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical. Dupa finalizarea etapei de studii clinice se va trece la utilizarea standardizata.

  • Criogenare/ criogenie

Metoda conservarii prin înghețare, la o temperatura de – 196 grade, cu ajutorul azotului lichid sau a vaporilor de azot. Este metoda utilizata pentru pastrarea celulelor stem, transformate in grefe de transplant ca urmare a procesarii lor in laborator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *