Doua unitati de sange din cordonul ombilical pot reduce riscul recidivarii leucemiei

In ultimii ani au existat multe eforturi pentru a spori utilizarea sangelui din cordonul ombilical in transplantul la adulti, una din propuneri fiind asocierea a doua unitati.

Un nou studiu realizat in cadrul Masonic Cancer Center de la Universitatea din Minnesota indica faptul ca pacientii cu leucemie acuta carora li s-au transplantat doua unitati de sange din cordonul ombilical au un risc semnificativ redus de recidivare a bolii.

177 de pacienti au fost tratati in cadrul studiului, varsta medie a participantilor fiind de 16 ani. 88 de pacienti sufereau de leucemie limfoblastica acuta, iar 89 de pacienti sufereau de leucemie mieloida acuta. Mai mult, alegerea de utilizare a numarului de unitati de sange (fie una, fie doua) a depins de numarul de celule stem continut in sangele din cordonul ombilical. Deoarece numarul de celule stem necesare pentru un transplant de succes variaza in functie de greutatea si varsta pacientului, pacientii mai in varsta si cu o greutate mai mare au nevoie de mai multe celule stem decat copiii si bebelusii.

O data cu acest studiu co-infuzia a doua unitati de sange din cordonul ombilical a fost realizata pentru prima oara. In urma studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca fara aceasta procedura de co-infuzie a doua unitati de sange, majoritatea pacientilor nu ar fi avut o optiune rezonabila de tratament pentru boala lor.

Dr. Michel Veneris, conducator al studiului, a afirmat: „Credem ca rezultatele cercetarii ofera dovada ca transplantul a doua unitati de sange din cordonul ombilical poate fi mai eficient in prevenirea recidivarii leucemiei si ofera speranta pacientilor cu boli hematologice cu caracter malign, pentru a putea duce o viata fara cancer.”

Sursa: http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/114/19/4293.long

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *