A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical

Cercetatori de la Facultatile de Stiinte din cadrul Universitatilor din Granada si Jaén si Institutul de Parazitologie si Biomedicina López Neyra au primit aprobarea pentru primul patent pentru un nou biomaterial ce faciliteaza generarea de tesut osos din celule stem ale cordonului ombilical.

Acest nou biomaterial este o tesatura de  carbon activat care serveste ca suport tri-dimensional pentru celulele stem ce se pot diferentia in celule osoase, cartilaginoase si alte celule stromale responsabile pentru producerea unei matrite organice extracelulare care poate sta la baza dezvoltarii de tesut osos.

Cu toate ca aceasta metoda nu a fost inca aplicata in vivo sau pe pacienti, ea are un mare potential de utilizare in reconstructia oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau in inlocuirea cartilagiilor din membre. Astfel, patentul obtinut in Granada poate avea numeroase aplicatii in medicina regenerativa precum si in tratarea tesuturilor osoase si leziunilor la nivelul cartilagiului.

Sursa: http://www.science20.com/news_articles/artificial_bones_generated_adult_stem_cells_umbilical_cord_blood_gets_patent-116678

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *