Importanta recoltarii sangelui placentar in cazul nasterilor premature

Cu cat gradul de pre-maturitate este mai mare, cu atat riscul aparitiei unor afectiuni neurologice sunt este si el mai mare.

Placenta este esentiala pentru cresterea si supravietuirea fatului, detinand cele mai importante functii ale multor organe somatice inainte de nastere. Astfel, procesele patologice care interfereaza cu functiile placentei pot cauza anomalii ale cresterii sau dezvoltarii fatului, malformatii sau chiar nasterea unui copil mort. Mai mult, tot mai multi specialisti sunt de parere ca anumire dizabilitati pe termen lung (in special cele neurologice) pot fi cauzate de leziuni din timpul sarcinii.

Preeclampsia in mod special, o conditie medicala care cauzeaza complicatii ale sarcinilor in proportie de 5 – 7%, este una din cele mai cunoscute cauze de nasteri premature. Cel mai cunoscut simptom este cresterea alarmanta a tensiunii arteriale si inregistrarea unor cantitati semnificative de proteine in urina gravidei. In acest caz, luarea deciziei de a colecta sange placentar din cordonul ombilical este foarte importanta. In nasterile premature cauzate de preeclampsie riscurile de dezvoltare a paraliziei cerebrale sunt mai mari.

Totusi, exista promisiuni incredibile datorita unui studiu clinic condus de catre Prof. Dr. Joanne Kurtzberg, in cadrul Duke University, SUA. Aceste studii clinice sunt menite sa evalueze eficacitatea terapeutica a tratamentului cu grefa de sange placentar autolog in cazul copiilor cu paralizie cerebrala.

Prin asigurarea celei mai bune ingrijiri  mamei cu preeclampsie, atat in perioada de sarcina cat si in momentul nasterii, riscurile sunt diminuate iar beneficiile, atat pentru mama cat si pentru copil sunt maximizate.  Astfel, o noua sansa la viata poate fi oferita o data cu recoltarea sangelui placentar..

Mai multe detalii: http://parentsguidecordblood.org/newsletter_archive/newsletters_2012-03.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *