Lena cel de-al 3 lea copil cu paralizie cerebral tratat la Duke University Hospital

Lena are 2 ani si este primul copil din Ungaria care a plecat in SUA pentru a primi propriile celule stem si a se trata de boala de care sufera.

Lena mai are 2 surori (dintre care una geamana) insa amandoua sunt sanatoase. Nașterea Lenei și a surorii sale gemene a fost marcată de apariția unor complicații, care în cazul Lenei au determinat o reducere a oxigenării creierului. Inițial dezvoltarea fetițelor a fost normală,Pe cand gemenele aveau 4 luni, parintii Lenei au observat ca aceasta nu isi putea misca normal mana si piciorul stang. Medicii care au consultat-o au dat parintilor un diagnostic dur: Lena suferea de paralizie cerebrala. Datorita celulelor stem recoltate la nastere, Lena a beneficiat, in decembrie 2013 de transplant la Duke University Hospital. Tratamentul a decurs foarte bine si fara complicatii, iar Lena s-a intors acasa la Budapesta pentru a fi de sarbatori, alaturi de surorile ei.

„Niciodată nu mi-am imaginat, că vom folosi atât de repede sângele recoltat la naştere. Sunt recunoscătoare, că ne-am decis să păstrăm pentru gemenele noastre celule stem din sângele ombilical”

a spus mama Lenei

După transfuzarea grefei proprii de sânge placentar la Duke University Hospital,medicii au constatat, că starea de sănătate a Lenei s-a îmbunătăţit. Coordonarea mişcărilor este foarte bună, face exerciţii fizice, dansează, îi place să se joace cu lego şi cu plastilină, călăreşte. Cel mai semnificativ este că după tratament a început să-și folosească mâna stângă, ceea ce nu era posibil înainte de tratament. Chiar reuşeşte singură să se spele pe dinţi. Dar o mai aşteaptă o terapie complexă de recuperare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *