„Acest studiu demonstreaza, pentru prima data, transformarea directa a unei populatii de celule stem din sange placentar in celule specifice sistemului nervos, prin limitarea expresiei unui singur factor de transcriptie,” a afirmat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor in cadrul Laboratorului Gene Expression al Institutului Salk si conducator al echipei de cercetare.
Oamenii de stiinta de la Institutul Salk, una din cele mai importante institutii de cercetare din lume, au incercat sa inteleaga boli precum cancerul, boala Alzheimer, diabetul sau bolile infectioase prin prisma studiului neurostiintelor. Acestia au gasit in cadrul studiului, o noua cale de a transforma celulele stem din sange placentar in celule specifice sistemului nervos. Aceasta noua descoperire s-ar putea dovedi foarte valoroasa in tratarea unor afectiuni neuronale, inclusiv atacul cerebral si alte traume ale creierului si maduvei spinarii.
Maria Carolina Marchetto, unul din autorii studiului, a afirmat „Am putea folosi aceste celule in viitor pentru a influenta boli precum autismul, schizofrenia, boala Parkinson sau Alzheimer.”
Celulele din sangele placentar ofera un numar mai mare de avantaje comparativ cu alte tipuri de celule stem, afirma Alessandra Giorgetti, prim autor al studiului. Acestea sunt mai flexibile decat celulele stem adulte care se gasesc in maduva osoasa, o calitate care faciliteaza trasformarea lor in celule specifice mature.
Pentru mai multe informatii va rugam sa accesati: http://www.salk.edu/news/pressrelease_details.php?press_id=571