Cei peste 20 de ani de studii clinice in care grefele de sange placentar au fost utilizate ca tratament impotriva mai multor boli au demonstrat importanta celulelor stem hematopoietice in domeniul medicinei regenerative. Astfel, cercetatorii din intreaga lume au fost stimulati sa gaseasca noi metode de crestere a numarului de celule stem hematopoietice prin asocierea cu celule din alte surse.Un studiu ce merita discutat in acest sens apartine cercetatorilor de la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai, New York, care au reusit sa creeze celule asemanatoare celulelor stem hematopoietice. Cum?
Prin mutatie genetica si asocierea unor celule adulte de la soareci cu patru gene selectate atent. In cadrul studiului cercetatorii au observat cresterea productiei de celule sanguine, ajungand la milioane de celule noi produse zilnic.
Concluziile acestui studiu vor constitui platforma perfecta pentru dezvoltarea unor noi tratamente cu celule stem hematopoietice specifice fiecarui pacient. Carlos Filipe Pereira, doctor in medicina si autor al studiului, este de parere ca astfel de celule crescute in capsula Petri pot da nastere unor colonii de celule sanguine mature.
Mult grupuri de cercetatori au incercat pana acum sa produca celule stem hematopoietice din celule stem embrionice insa acest proces s-a dovedit a fi dificil. In schimb, selectarea proteinelor potrivite in combinatie cu celule mature pare sa fie o metoda mai usoara si mai reproductibila.
Astfel, programarea celulelor stem hematopoietice este o optiune promitatoare de imbunatatire a utilizarii sangelui placentar in cazul pacientilor cu afectiuni precum anemie aplastica, limfom, boli imunitare sau tumori solide.
Sursa: Perreira at al.: Induction of hemogenic program in mouse fibroblasts. Cell Stem Cell. 2013