Noi tehnici de extindere a utilizarilor grefelor de sange placentar la adulti

Sangele, ca si sursa de celule stem hematoformatoare, prezinta numeroase avantaje. Ca urmare, in ultimii ani s-au facut numeroase eforturi pentru a creste gradul de utilizare a grefelor la adulti, prin diferite metode: tehnici de multiplicare celulara in vitro, asocierea de celule stem mezenchimale, administrarea intra osoasa a grefei, asocierea a 2 grefe de sange placentar sau asocierea cu o grefe de maduva osoasa; metode de favorizare a “homing”-ului  sau a grefarii.

Odata administrate pacientului, celulele stem prin circulatia sangvina ajung in maduva osoasa unde urmeaza sa se acomodeze noilor conditii de mediu, proces numit “homing”.

Ulterior, acestea urmeaza sa se multiplice si sa se diferentieze, dand nastere noilor celule din sange, cu refacerea sistemului hematoformator si imunitar al organismului. Acest proces se numeste grefare.

Medicul Leonard Zon, hematolog si director al Programului de celule stem de la Spitalul de pediatrie din Boston, a identificat un compus natural (denumit FT1050)care poate creste viteza si  calitatea grefarii, cu reducerea duratei de recuperare a pacientilor transplantati pentru  cancere sau alte categorii de boli. Pornind de la aceasta descoperire cercetatorii de la Dana-Faber Cancer Institute, Boston, SUA au initiat un studiu medical de faza I, pentru a evalua siguranta administrarii grefelor de sange placentar tratate cu FT1050 la pacienti adulti si a determina daca grefarea exista sau nu o accelerare a grefarii.

In cazul celor 12 pacienti care au participat in studiu grefarea s-a realizat cu aproximativ 3-4 zile mai repede comparativ cu durata obisnuita a grefarii, fara ca administrarea grefei  de sange placentar cu compusul FT1050 sa se asocieze cu efecte secundare semnificative.

Dr. Corey Cutler, investigatorul principal a concluzionat: „ Pentru FT1050 cercetarea preclinica a demonstrat capacitatea de activare a celulelor stem hematopoietice astfel incat acestea sa se grefeze mai rapid si cu o rata mai mare de succes. Suntem incurajati de rezultatele obtinute in acest studiu la pacientii care au fost transplantati cu grefe de sange placentar dupa  chimioterapie in doze mai reduse. De aceea sunt programate studii suplimentare pentru a testa pe grupuri mai mari de pacienti grefele de celule stem tratate cu compusul FT1050.“

Sursa:

http://www.dana-farber.org/Newsroom/News-Releases/Therapy-improves-stem-cell-engraftment-in-umbilical-cord-blood-transplant-recipients.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *