Administrarea grefei autologe de sange placentar poate ajuta copiii cu accident ischemic
Inca o afectiune neurologica se afla in studiu la University of Texas Health Science Center in Huston.
Noul studiu testeaza o noua procedura terapeutica la copiii care au avut un accident vascular cerebral ischemic.
Cercetatorii considera ca celulele stem vor contribui la imbunatatirea raspunsului fiziologic si a modificarilor anatomice adaptative ale creierului aparute dupa un asemenea incident, oferind astfel posibilitatea obtinerii unui recuperari functionale mai bune a pacientilor.
Pacientilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani li se va administra grefa de celule stem iar timp de 2 ani vor fi supravegheati si evaluati de catre un medic specialist in neurologie infantila. Ipoteza studiului se va confirma, daca pacientii vor avea mai bune achizitii motorii, dezvoltarea generala se va imbunatati iar partile afectate ale creierului se vor regenera mai rapid.
Accidentul arterial ischemic apare atunci cand fluxul sanguin este blocat din cauza unei artere ingustate sau de un cheag de sange iar aportul de oxigen necesar creierului este blocat.
Incidentul apare la 1 din 12 000 de copii si, mai des, la nou-nascuti decat in cazul copiilor cu varste mai mari. In urma unui atac ischemic, apar intarzieri in dezvoltarea organismului si se apreciaza ca celulele stem din sangele placentar pot regenera parti afectate ale creierului, imbunatatind astfel dezvoltarea ulterioara a copilului.
Puteti afla mai multe despre acest subiect accesand http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01700166?term=autologous+cord+blood&rank=13