O noua confirmare a valorii sangelui ombilical in tratarea bolilor hematologice

Rezultatele unui studiu publicat recent de catre prof. univ. Franco Locatelli in revista “Blood medical” a confirmat rezultatele excelente aparute in urma administrarii grefelor de sange ombilical in cazul  fratilor perfect compatibili (transplanturi  fraternale), fiind similare cu cele aparute in urma transplanturilor cu maduva osoasa hematogena. In studiu au fost inclusi peste  485 pacienți suferinzi de  talasemie majora (TM) sau siclemie (SCD). Cele doua boli fac parte dintr-o grupa de boli hematologice transmise pe cale ereditara si a celor care afecteaza celulele rosii din sange ca urmare a insuficienței calitative sau cantitative de hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in aceste celule.

Daca perioada de refacere a maduvei osoase la pacientii transplantati cu celule stem provenite din  sangele ombilical a fost mai lunga cu cateva zile  decat in cazul celor care au beneficiat de transplant cu celule stem din maduva osoasa, supravietuirea la 6 ani a acestor pacienti s-a dovedit a fi similara in cazul ambelor categorii.

In comparatie cu pacientii carora li s-a administrat grefa de maduva osoasa, cazurile de respingere a grefelor , asa numita boala grefa-contra-gazda (MGCG) au fost mult mai putine in randul celor transplantati cu celule stem ombilicale și niciunul nu a manifestat complicatii care apar in mod frecvent  in urma unui transplant de la un donator.

Anterior, prof. univ. Eliane Gluckman menționa, într-un studiu publicat în 2009, ca celulele stem provenite din cordonul ombilical sunt mai tinere și mai naive”, reducand astfel riscul aparitiei acestei boli (MGCH) in comparatie cu celule stem adulte, provenite din maduva osoasa sau din sangele periferic. Acest avantaj se reflecta si asupra calitatii vieții pacientului post-transplant, fiind necesara administrarea unei doze mai mici de medicamente imunosupresive.

Acest studiu a confirmat faptul transplantul cu celule stem provenite din sangele ombilical este o optiune recomandata in cazul pacientilor care sufera de hemoglobinopatii.

Mai multe detalii:

Franco Locatelli et. al  “Outcome of patients with hemoglobinopathies given either cord blood or bone marrow transplantation from an HLA-identical sibling” Blood ; 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *