O noua sansa pentru pacientii cu accident vascular cerebral

Un nou studiu clinic initiat la inceputul acestui an, in SUA va evalua utilizarea integrala a unitatii de sânge ombilical pentru a accelera procesul de vindecare si recuperare după un accident vascular cerebral ischemic.

“In timp ce studiile anterioare au evaluat siguranța utilizării anumitor tipuri de celule stem din sangele ombilical in recuperarea post accident vascular cerebral ischemic, acesta este primul care va studia utilizarea integrala a unitatii de sânge ombilical, la acesti pacienti”, a declarat dr. John J. Volpi, investigator principal al studiului, de la Houston Methodist Hospital si co-directorla Houston Methodist Eddy Scurlock Stroke Center. “Noi credem ca, celulele primitive din unitatea integrala de sange ombilical pot ajuta la reducerea mai rapida a edemului cerebral și astfel la salvarea unor celule nervoase, care sunt la un pas de moarte.”

Accidentul vascular cerebral ischemic este cea mai frecventa forma de accident vascular și apare atunci când un cheag de sange  blochează fluxul sangvin  intr-o anumita zona a creierului. Lipsa de oxigen distruge celulele creierului si determina edemul cerebral, care contribuie la extinderea leziunii primare. Cheagurile pot fi dezintegrate cu ajutorul unor medicamente sau indepartate, dar leziunile cerebrale continuă atâta timp cât partea afectată a creierului rămâne edematiata.

Dr. Volpi afirma ca unitatile de sangele ombilical stocate in banca de celule stem  vor fi administrate intravenos pacientilor în termen de 10 zile de la accidentul vascular cerebral. Acești pacienți vor fi evaluati timp de 12 luni de la transfuzarea unitatii de  sânge ombilical pentru a se aprecia gradul de recuperare a lor post accident vascular cerebral.

In cadrul acestui studiu cercetatorii de la  Houston Methodist Hospital vor colabora cu Universitatea Duke si Universitatea Emory, in timp ce Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center va furniza unitatile de sangele ombilical.

Importanta acestui studiu este cu atat mai mare cu cat la nivel mondial, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una din cauzele principale de morbiditate şi mortalitate, rata anuala de mortalitate fiind de cinci milioane de oameni şi alte 5 milioane ramanand cu diverse disabilitati severe.

România se află în primele zece locuri în lume în ceea ce prive­te incidenţa AVC-ului. Mortalitatea prin AVC este de 4 ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene şi de ­6 ori mai mare faţă de Statele Unite ale Americii.

dr. Speranta Arciudean
Director Medical Grupul Cord Blood Center

Sursa :www.newswise.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *