Pot celulele stem autologe ajuta copiii cu autism?

Celulele stem din sangele placentar – speranta pentru copiii cu autism

Cercetatorii americani au primit unda verde in directia initierii unui studiu clinic inovativ care sa determine daca celulele stem din grefa autologa de sange placentar pot ajuta la tratarea autismului. Anuntul in legatura cu aceast studiu a fost facut de catre Dr. Michael Chez, director de neurologie pediatrica la Institutul Sutter Neuroscience din California.

Observand ca terapia cu celule stem a avut efecte pozitive in cazul unui baietel cu paralizie cerebrala, Dr. Chez a avut ideea sa trateze autismul cu celule stem din sangele ombilical.

”Ceea ce cautam noi sunt cazuri in care nu exista o clara legatura genetica” a explicat Dr. Chez, „pacienti in cazul carora presupunem ca au existat factori nedeterminati care au cauzat schimbari in caracteristicile bolii”. „Cu alte cuvinte, pacientii selectati pentru acest studiu nu vor prezenta markeri genetici pentru afectiunea la care facem referire. Aceasta inseamna ca factorii care au determinat boala au fost altii: mediul sau expunerea la o infectie”. „Ceea ce dorim noi sa analizam este daca, in cazul acestor pacineti, se obtin rezultate benefice in urma administrarii intravenoase a unitatii de sange ombilical”, a explicat Dr. Chez.

Autismul este o afectiune care inflenteaza dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare – in forma usoara sau extrema. Se poate manifesta in primii 3 ani de viata ai copilului si afecteaza 10-20 de copii din 10.000 (cu o incidenta de 3 ori mai mare la baieti decat la fete). In 2012, numarul copiilor diagnosticati cu autism a fost mai mare decat numarul copiilor bolnavi de SIDA, diabet sau cancer.

Tuturor pacientilor implicati in studiu li se va administra, intravenos, unitatea proprie de celule stem. Totusi, copiii vor fi impartiti in doua grupuri: primului grup selectat aleator din numarul total de pacienti,  i se va administra intravenos unitatea de sange placentar,  in timp ce pacientilor din cel de-al doilea grup, li se va injecta o solutie salina cu caracteristici aproape identice cu cele ale grefei reale , avand insa efect placebo.

Ambele grupuri vor fi evaluate pe durata a 6 luni, apoi, grupele vor fi schimbate intre ele, astfel incat sa se poata aprecia corect potentialul efect terapeutic al sangelui ombilical, versus efectul placebo.

In prima etapa, studiul va cuprinde un grup de 30 de copii carora li se vor administra propriile celule stem. Pacinetii sunt selectati cu atentie asa incat patologia pe care o prezinta sa nu fi putut fi influentata si de alti factori cum ar fi sindromul fragil X, un atac cerebral sau nasterea prematura. Faptul ca, in cadrul acestui studiu, se vor utiliza propriile celule stem va conferi cercetarii mai multa siguranta. In plus, celulele stem din sangele ombilical sunt tinere si neexpuse factorilor de mediu cum ar fi virusi sau substante chimice care le-ar putea afecta structura sau functiile. Mai mult, folosind propriile celule stem, se exclude din start riscul de respingere a acestora de catre organism.

Initierea acestui studiu care isi propune sa identifice noi abordari terapeutice pentru o boala fara tratament pana in acest moment, aduce noi speranta in cazul a mii de familii.

Linkuri:
http://www.examiner.com/article/cord-blood-stem-cells-being-tested-for-potential-treatment-of-autism
http://www.foxnews.com/health/2012/10/24/clinical-trial-attempts-to-cure-autism-with-cord-blood/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *