Primul transplant autolog de sange placentar efectuat in UE, intr-un caz de meduloblastom

In 2004 s-a efectuat cu succes primul transplant autolog de sange placentar, din UE, cu o  grefa eliberata de grupul Cord Blood Center. Pacientul la  varsta de 4  luni a fost diagnosticat cu meduloblastom, necesitand atat ablatia chirurgicala a tumorii, cat si asocierea sedintelor de chimioterapie in tandem cu transplantul de celule stem hematopoietice si radioterapie.

Consolidarea tratamentului chirurgical s-a realizat prin asocierea a 6 cicluri de chimioterapie in doze mieloablative cu radioterapie locala si  transplant autolog atat de celule stem placentare cat si de celule stem din sangele periferic.

Evolutia pacientului a fost favorabila. La 4 ani si jumatate de la interventie si la 3 ani si jumatate de la finalizarea chimioradioterapiei asociate cu tranplantul autolog de celule stem, pacientul fiind clinic sanatos, cu o dezvoltare neurologica si psihica normala. (initial a prezentat un grad moderat de retard motor).

In 2009 s-a realizat primul transplant autolog de sange placentar din Spania, la o fetita diagnosticata tot cu meduloblatom.

Mai multe detalii http://www.haiboss.com/health/primer-autotrasplante-de-sangre-de-cordn-umbilical-en-espaa/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *