Programe europene de transplant de celule stem fraternal – 6 ani de activitate in Italia

Rezultatele prezentate in cadrul celei de-a 39-a conferinte anuale a medicilor din Grupul European de Transplant Medular si Sange, arata ca parintii unui copil care are nevoie de transplant cu celule stem ar trebui sa ia in considerare recoltarea si depozitarea de sange din cordonul ombilical la nasterea fratelui/surorii mai mici.

Cercetatorii italieni au publicat de curand un raport in cadrul unui program in care nou nascutilor li se recolteaza la nastere sange placentar care poate fi apoi transplantat fratelui/surorii mai mari, in cazul in care aceasta sufera de o boala tratabila cu celule stem. In regiunea Calabria, cererile de donare pentru utilizare directa sunt administrate de Calabria Cord Blood Bank (CCBB). Unica in regiune, CCBB are ca obiectiv principal crearea unui program de banking pentru familiile din regiune care au rude cu boli onco-hematologice, curabile prin transplant de celule stem.

Pana acum au fost recoltate 82 de unitati de sange placentar si evaluate din punct de vedere biologic si clinic pentru boli hematologice (57.3%), hemoglobinopatii (7.3%), cancer (7.3%) si alte boli (17.1%).

Cu privire la gradul de inrudire, 56.1% din unitati au fost recoltate pentru a fi donate fratelui/surorii, 15.9% pentru parinti, 20.7% pentru rude de sange si 7.3% au fost crio-conservate in cazul familiilor cu risc ridicat de a avea copii cu afectiuni genetice.

Bergamaschi P. raportase in urma cu catva timp rezultatul unui program fraternal condus la Pavia, in cadrul caruia 21 de pacienti au beneficiat de transplant. Toti pacientii au fost grefati cu succes, dintre acestia 85% fiind in remisie completa si fara semne de complicatii imunologice cronice (boala grefa contra gazda).

Surse:

G. Foti et. al “Cord blood units for family-directed donations: six years of activity in Calabria, Italy” 39th Annual Meeting of the European Group for Blood and  Marrow Transplantation, London UK April 2013

Bergamaschi P, Perotti L, Bellotti A, et al. Dedicated cord blood for related allotransplants: a single bank experience. Bone Marrow Transplantation 2005;65 (supplement 2):S120, abstract P497.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *