Printre bolile cardiovasculare, infarctul miocardic reprezinta parcursul final pentru multe forme de afectiuni cardiace. Pana la aceasta ora, studiile clinice au folosit celule stem mezenchimale din maduva osoasa in stare naturala. Totusi, infarcturile miocardice mai severe necesita strategii si abordari diferite ale medicinei regenerative.
Intr-un studiu clinic ce a avut loc in mai multe centre medicale, oamenii de stiinta au testat eficacitatea si siguranta celulelor stem in tratarea infarctului miocardic de origine ischemica. Celulele stem au fost pregatite din celule stem mezenchimale din maduva osoasa printr-o procedura speciala de incubare si programare cu scopul de a initia transformarea acestora in celule ale inimii. Acestea au fost apoi eliberate in zona afectata a inimii pacientului.
Terapia cu celule stem cardiopoietice s-a dovedit a fi fezabila si sigura. Mai mult, studiul a indicat faptul ca terapia cu celule stem cardiopoietice a indicat o imbunatatire semnificativa a parametrilor functiilor, inimii comparativ cu tratamentul standard. Astfel, acest studiu clinic reprezinta un nou posibil tratament pentru infarctul miocardic prin utilizarea de celule stem mezenchimale accesibile, fara nevoia de a recolta tesut miocardic ca sursa de celule stem.
Sursa: Jozef Bartunek et. al.” Cardiopoietic Stem Cell Therapy in Heart Failure : The C-CURE (Cardiopoietic stem Cell therapy in heart failURE) Multicenter Randomized Trial With Lineage-Specified Biologics” Journal of the American College of Cardiology Volume 61, Issue 23, 11 June 2013