Terapia cu celule stem – solutie impotriva bolilor degenerative ale retinei

Bolile degenerative ale retinei afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. In prezent, sunt in desfasurare 16 studii clinice pentru a evalua siguranta si eficienta administrarii tratamentului cu celule stem impotriva bolilor cu o deteriorare grava a retinei.

Exista diferite forme de boala ce implica deteriorarea retinei, precum retinita pigmentara, degenerescenta maculara, retinopatie diabetica, cataracta sau glaucom. Desi tratamentul impotriva acestor boli este in continua investigare si evaluare, anumite tratamente s-au dovedit mai putin eficiente in cazul bolilor avansate.

Terapia cu celule stem reprezinta o posibila alternativa in tratarea unor boli degenerative ale retinei, care ataca fotoreceptorii sau epiteliul pigmentar al retinei. Studiile clinice aplicate pe animale sugereaza faptul ca celulele stem au capacitatea de a regenera fotoreceptorii afectati de boala si neuronii retinei, astfel imbunatatind functiile vizuale. Scopul utilizarii celulelor stem in cazul bolilor degenerative ale retinei ar putea fi acela de inlocuire a celulelor afectate.

Rezultatele studiilor clinice care au ca scop evaluarea eficientei tratamentului cu celule stem ar putea schimba sau extinde potentialele tratamente existente impotriva bolilor degenerative ale retinei.

Referinte:

  1. Huang Y., Enzmann V., Ildstad T. Stem Cell Rev., 2011, 7(2), 434-445
  2. www.clinicaltrials.gov
  1. The field of stem cell-based therapy holds great potential for the treatment of retinal degenerative (RD) disease

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *