Pierderea dintilor, avand ca si cauza cariile dentare, bolile parodontale, sau bolile genetice specifice dentitiei, este una din cele mai intalnite boli la nivel global. Tehnica de reconstruire a tesutului dentar bazata pe celule stem constituie una din cele mai noi terapii, ce are ca scop reconstructia unui nou dinte.
Intr-un studiu publicat recent, cercetatorii au reusit sa obtina celule izolate din gelatina Wharton a cordonului ombilical. Mai mult, acestia au reusit sa obtina proteine caracteristice celulelor care indeplinesc aceeasi functie ca si odontoblastele. Odontoblastul este un element celular al pulpei dentare, rezultat prin diferentierea celulelor mezenchimale din papila germenului dentar, avand rol in formarea dentinei.
Un raport anterior a demonstrat faptul ca dezvoltarea dintelui urmeaza un model si un proces stricte, care sunt modulate prin interactiunea continua a celulelor mezenchimale cu cele epiteliale.
Tesutul cordonului ombilical este o sursa de celule stem mezenchimale, care se caracterizeaza prin abilitatea de a se reinnoi, prin capacitatea mare de a se inmulti si potentialul de a se diferentia in celule cartilaginoase; osoase, musculare; interstitiale ; grasoase ; tegumentare, nervoase, etc.
Datorita potentialului de diferentiere, celulele stem mezenchimale sunt o sursa importanta de celule pentru medicina regenerativa, tesutul cordonului ombilical fiind o sursa importanta si avantajoasa de celule tinere, administrate prin procedura non-invaziva cu risc redus de infectii.
Rezultatele acestui studiu sugereaza ca celulele stem mezenchiale se pot diferentia in celule de tipul odontoblastelor si ca pot constitui o alternativa optima in cercetarile privind regenerarea dentara si in aplicatiile din domeniul tehnicii dentare.
Sursa: Tian Xia Li et al. “Differentiation of Mesenchymal Stem Cells from Human Umbilical Cord Tissue into Odontoblast-Like Cells Using the Conditioned Medium of Tooth Germ Cells In Vitro” BioMed Research International Volume , 2013