Transplantul autolog de celule stem folosit in tratamentul lupusului eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boala autoimuna care poate afecta aproape toatele organele pacientului. Aceasta boala se caracterizeaza prin producerea  de  autoanticorpi, sistemul imunitar al pacientului  nerecunoscandu-si propriile structuri celulare .
LES manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Femeile sunt mai predispuse la aceasta boala iar evolutia acesteia este imprevizibila de cele mai multe ori.

Transplantul autolog de celule stem a fost utilizat in cazul pacientilor cu lupus, cu scopul de a elimina limfocitele autoreactive si de a reseta sistemul imunitar propriu. Acest gen de tratament ar trebui sa aiba ca rezultate o remisie mai lunga si o expunere mai scazuta la tratamentul cu medicamente.

In acest an, Alchi et al. au publicat un raport al studiului care a evaluat eficienta si siguranta transplantului autolog de celule stem la 28 de pacienti din 8 centre medicale. Rezultele studiului sustin conceptul de imunoablatie si transplantul autolog de celule stem pentru o remisie pe termen lung la pacientii afectati de lupus eritematos sistemic. Astfel, acest tratament aduce o noua speranta pentru pacientii afectati de aceasta boala

Surse:

Lupus. 2013 Mar;22(3):245-53. doi: 10.1177/0961203312470729. Epub 2012 Dec 20.

Alchi B, Jayne D, Labopin M, Kotova O, Sergeevicheva V, Alexander T, Gualandi F, Gruhn B, Ouyang J, Rzepecki P, Held G, Sampol A, Voswinkel J, Ljungman P, Fassas A, Badoglio M, Saccardi R, Farge D; EBMT Autoimmune Disease Working Party members.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257404

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *