„Atacul cerebral se afla pe locul 4 ca si cauza de mortalitate in SUA si una din cauzele principale ale dizabilitatilor grave, pe termen lung. Aceste rate alarmante determina si impactul urias al cercetarilor in domeniu asupra calitatii vietii pacientilor care au supravietuit unui atac cerebral,” a afirmat Dr. Sergey Bushnev, director de cercetare la Institutul de Neurostiinte din cadrul Florida Hospital, unde s-a anuntat de curand inceperea unui nou studiu clinic. Obiectivul primordial al studiului este evaluarea sigurantei si eficientei in administrarea de celule stem mature la victime ce au supravietuit unui atac cerebral.
Atacul cerebral survine atunci cand circulatia sangelui catre creier este restrictionata, ceea ce duce la moartea celulelor creierului, deci a functiilor acestuia. La studiul clinic care va evalua eficienta terapiei cu celule stem vor participa pacienti cu varste intre 18 si 79 de ani care au supravietuit in urma unui atac cerebral ischemic. Acestia vor primi fie o doza de celule stem, fie placebo prin infuzie intravenoasa, o singura data, iar starea neurologica va fi evaluata periodic, timp de un an dupa ce a avut loc infuzia.
Cercetari anterioare au demonstrat abilitatea celulelor stem de a ajuta la protejarea, recuperarea si regenerarea tesutului cerebral afectat si cresterea cantitatii de sange prin dezvoltarea unor noi vase de sange. „Daca putem reface o parte a celor 2 milioane de celule ale creierului care mor la fiecare minut in timpul atacului cerebral, atunci multi pacienti ar putea fi capabili sa traiasca independent din nou.” a afirmat Dr. Sergey Bushnev.
Un alt studiu clinic, de aceasta data condus de James E. Baumgartner la Children’s Memorial Hermann Hospital in Houston, are ca scop evaluarea eficientei terapeutice a tratamentului cu sange placentar autolog in cazul copiilor care au suferit un atac cerebral ischemic, raspandirea acestei afectiuni la nastere avand o rata de 1 la 3,500 de nasteri.
Sursa: http://www.bizjournals.com/orlando/news/2013/08/30/florida-hospital-launches-stem-cell.html?ana=lnk#!