3 copii bolnavi de paralizie cerebrala au beneficiat de tratament

La 25 de ani dupa efectuarea cu succes a primului transplant de sange placentar in Paris, unui copil cu o forma severa de anemie ereditara, o noua premiera din domeniul medicinei moderne a fost facuta de curand publica. In ciuda scepticismului manifestat initial, atat din partea oamenilor de stiinta cat si a medicilor specialisti, sangele placentar a devenit o sursa foarte valoroasa de celule stem hematopoietice. Mai mult, cercetarile din ultimii ani au oferit argumente solide pentru utilizarea clinica a celulelor stem ca procedura moderna a medicinei regenerative.

Acesta este primul caz public in care celulele stem din sangele placentar au fost folosite cu succes la un copilas ce suferea de paralizie cerebrala, in urma unei traume craniene cauzata de un atac de cord.

L.B. era un baietel de 2,5 ani, cu o dezvoltare fizica, mentala si cognitiva normala si adecvata varstei. Cursul normal de dezvoltare a fost insa întrerupt subit. La 2 zile dupa internarea în spital cu simptome digestive si cardiace, a suferit un stop cardiac, care a necesitat peste 25 de minute de efort pentru resuscitarea stabila a functiei cardiace. In pofida asistentei medicale intensive, specializata si prompta, la cinci zile dupa resuscitare, examenul neurologic a evidenţiat o suferinta cerebrala generalizata, baietelul fiind intr-o stare vegetativa. Au existat si alte simptome: tulburare profunda de somn, agitaţie severa, cu plans sau scancet continuu, absenta auzului si comunicarii, inclusiv contact vizual sau urmarirea ochilor, toate acestea exprimand afectiuni cerebrale grave.

Potrivit prof. Jensen „in acest caz prognosticul neurologic al pacientului era rezervat, cu sanse minime de recuperare 1 „.

„In aceasta situatie disperata, parintii au cautat alternative in literatura de specialitate ca argument suprem1 .” Bazandu-se pe rezultatele incurajatoare ale cercetarilor si pe faptul ca fiul lor avea recoltat si depozitat sange placentar, parintii au cerut prof. Jensen sa efectueze transplantul autolog de celule stem in Ianuarie 2009, la 9 luni dupa atacul de cord.

In urma tratamentului cu celule stem din sange placentar, au avut loc schimbari remarcabile in dezvoltarea psiho-motorie inca din prima saptamana, cand pacientul a incetat sa mai aiba scancete continue si a inceput sa raspunda stimulilor acustici. Medicii au studiat progresul inregistrat de baietel in recuperarea post-transplant la 2, 5, 12,24,30 si 40 de luni dupa atacul cerebral.

La 40 de luni, isi imbunatateste in continuare competenta lingvistica, mersul în picioare sau de-a busilea si ridicarea in pozitie verticala, poate sta jos, sau se poate alimenta singur.

Raportul sau arata o „regenerare remarcabila a functiilor neurologice dupa transplantul autolog cu celule stem, care este dificil de explicat doar prin reabilitare activa intensa1”.

images/wikistemnews/0clip_image008.pngPe langa acest caz, alti doi copilasi au beneficiat de transfuzii cu sange din prorpiul cordon ombilical realizate de prof. Arne Jensen la Universitatea Ruhr Bochum din Germania2 si peste 350 de copii cu boli neurologice dobandite la Spitalul Duke University, SUA. In multe din aceste cazuri au fost raportate imbunatatiri in vorbire si mobilitate. Daca studiile clinice actuale efectuate la Duke University vor confirma ca „sangele din cordonul ombilical este benefic”, atunci acest lucru „va impacta pozitiv vietile acestor copii3, si mai mult, va avea un impact semnificativ asupra practicilor de recoltare si depozitare a sangelui din cordonul ombilical la nastere4”, in opinia Prof. Dr. Joanne Kurtzberg.

Dr. Tudor Panu, Director General Cord Blood Center Medical
„In cadrul grupului international Cord Blood Center ne mandrim cu faptul ca suntem in pas cu tendintele globale in domeniul celulelor stem in lume, si le putem oferi clientilor tratament in conformitate cu cele mai noi proceduri in medicina moderna. Acelasi tratament de care a beneficiat baieţelul german in Bochum a fost oferit si altor doi copii al caror sange din cordonul ombilical a fost depozitat la banca noastra.”In luna martie a acestui an, Alex, un baietel de 3 ani din Romania, a beneficiat de transplant autolog cu celule stem in cadrul unui tratament experimental la Duke University, SUA. Alex a devenit primul copil roman care a beneficiat de transplant autolog cu celule stem. Doua luni mai tarziu, o fetita in varsta de 5 ani pe nume Nelly, care se afla tot in lupta cu paralizia cerebrala, a beneficiat de acelasi tratament la Duke University.
Nelly at duke univ.jpg
La fel ca pacientul din Germania, Alex s-a nascut sanatos insa la varsta de 11 luni a fost diagnosticat cu paralizie cerebrala. S-a inecat in timp ce manca, iar lipsa de oxigen i-a afectat creierul. Nelly avea simptome de paralizie cerebrala de la nastere, probabil din cauza unor afectiuni ale creierului aparute in timpul nasterii complicate. Ambii copii au primit sansa la o viata mai buna datorita tratamentelor de inalta calitate primite la Duke University, precum si a acoperirii tuturor costurilor implicate in tratament de cele doua companii, membre ale grupului international Cord Blood Center.

Sursa: http://www.medicaldaily.com/articles/15870/20130524/boys-stem-cells-successfully-treat-cerebral-palsy.htm

Referinte
1. A. Jensen; E. Hamelmann . First Autologous Cell Therapy of Cerebral Palsy Caused by Hypoxic-Ischemic Brain Damage in a Child after Cardiac Arrest—Individual Treatment with Cord Blood ; Case Reports in Transplantation Volume 2013
2. http://www.campus-klinik-bochum.de/pdf/Jensenrm12011.pdf
3 http://abclocal.go.com/kabc/story?section=news/health/your_health&id=8726579
4.https://www.dtmi.duke.edu/news-publications/news/dtmi-news-archives/kurtzberg-and-team-move-forward-with-cerebral-palsy-cord-blood-study

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *