In luna aprilie a acestui an, la Universitatea din Minnesota a avut loc un transplant cu sange din cordonul ombilical mai putin obisnuit: unui baiat in varsta de 12 de ani care suferea de HIV (transmisa ereditar) și leucemie acuta limfoblastica (dobandita uterior), i-a fost administrata o grefa cu celule stem din sange placentar. Acum, băiatul are o sansa de insanatosire.
Acesta este primul caz in care sangele din cordonul ombilical a fost administrat cu intenția de a trata persoanele infectate cu HIV.
O procedură similară a fost realizata si in 2007, in cazului unui pacient adult seropozitiv, Timothy Ray Brown, acestuia fiindu-I administrata o grefa cu celule stem din maduva osoasa, pentru a fi tratat de leucemie. Medicii au ales un donator cu o anomalie genetica rara (CCR5Δ32), care este responsabila de blocarea atasarii virusului HIV de receptorii prezenti pe leucocite.
Această procedură i-a asigurat pacientului cresterea sistemului sau imunitar, rezistent la HIV.
Medicii curanti ai baiatului in varsta de 12 ani speră să vindece nu numai de leucemie, dar și de HIV. Dupa administrarea, timp de o saptamana a unui tratament intensiv de chimioterapie si radioterapie, o grefa de sânge din cordonul ombilical a unui donator i-a fost transplantat pentru a înlocui sistemul său imunitar afectat. Există încă un risc în recuperarea lui, rezultate relevante ale tratamentului urmand sa apara la cel puțin 100 zile dupa efectuarea transplantului.
În cazul în care tratamentul va avea succes, aceasta noua procedura ar constitui o speranta de insanatosire pentru persoanele afectate de virusul HIV.